Bugár vagy Matovič? A Smer még nem döntött...

2012. március 17. - 16:20 | Belföld

A Smer vélhetően inkább Bugár Bélának adná a parlament második alelnöki posztját, viszont Robert Kaliňák szerint a kérdéssel csak április első napjaiban fognak foglalkozni. Addig folytatódhat a jobboldali adok-kapok, Bugár Béla és az Egyszerű Emberek is igényt tartanak a "székre"...

Robert Fico csütörtökön a parlamentbe bejutott pártok kerekasztal-beszélgetésén kijelentette, hogy a parlament mindkét alelnöki posztját az ellenzéknek "adja". Házelnök lehet tehát Ján Figeľ, a KDH elnöke - ugyanis a kereszténydemokraták szerezték a második legtöbb szavazatot a Smer után a március 10-i előrehozott választások során.

A Híd Fico bejelentését követően Bugár Bélát javasolta a parlamenti alelnök posztjára, Igor Matovič ezt követően pedig felháborodott, mivel a pártokra leadott szavazatok alapján az Egyszerű Emberek a harmadik legnagyobb parlamenti párt a Smer és a KDH után - így szerinte a második házelnök-helyettesi poszt az ő pártját illeti meg.

A Smer még nem döntött

Miroslav Číž (Smer) 2006 és 2010 volt a parlament alelnöke, az ő véleménye szerint nem csak a pártok parlamenti képviselőinek számát kell figyelembe venni amikor meghozzák a döntést, hanem a jelöltek "minőségét" és politikai tapasztalatukat is latba kell vetni. Véleménye szerint Igor Matovič feleslegesen hivatkozik a parlamenti hagyományokra az üggyel kapcsolatban, mivel 2002 és 2006 között a Smer volt a parlament legnagyobb ellenzéki pártja, és mégsem kapta meg a parlament alelnöki posztját.

Robert Kaliňák (Smer) még tartózkodóbb volt a kérdéssel kapcsolatban, az ő álláspontja szerint ezzel a kérdéssel a Smer leghamarabb két hét múlva foglalkozhat. "Akkor beszéljük meg, hogy hogyan kelünk át a folyón, amikor már odaértünk a partjára" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek a volt és leendő belügyminiszter.

"Azt gondolom, nem helyénvaló egy tapasztalatlan embert tenni erre a posztra. Egyszer már kipróbáltuk ezt az SaS elnökénél, és nem végződött jól a dolog" - nyilatkozta korábban Bugár Béla.

(sita/parameter)