Tiso sírjához menetelt a Szlovák Testvériség

2012. március 18. - 09:59 | Belföld

Pozsony utcáin menetelt a Szlovők Testvériség (Slovenská pospolitosť) nevű szélsőséges szervezet mintegy 80 tagja. Az Első Szlovák Köztársaság megalakulásáról (1939. március 14.) emlékeztek meg.

A Hodža téren gyülekeztek az elnöki palota előtt, ahol a Szlovák Testvériség vezetője, Marcel Urban és helyettese, Jakub Škrabák beszélt a tömeghez.

"Nemcsak emlékezni jöttünk, hanem kinyilatkozni, hogy vissza akarjuk kapni a függetlenségünket" - mondta Urban, aki nem nézte jó szemmel, hogy a rendőrség egységei nem hagyták, hogy egymást azzal a "gyönyörű szlovák köszöntéssel" köszöntsék, amelyet a világháborús köztársaság idején használtak.

A megjelentek kifejezték elégedetlenségüket Szlovákia EU-tagsága kapcsán. Urban bírált több szlovák politikust, Vladimír Mečiartól egészen Robert Ficóig, akik szerinte eladták Szlovákiát az EU-nak.

Az Óvárosból aztán a mintegy 80-as tömeg átvonult a Márton-temetőbe, Jozef Tiso sírhelyéhez. Közben néhányszor elénekelték az Első Szlovák Köztársaság Hej Slováci című himnuszát, illetve skandálták a "Slováci, na stráž!" (Szlovákok, őrségbe!) jelszót.

A rendőrség végigkísérte a menetet, közben nem történt garázdaság, sem más konfliktus.

SITA/para