KRASZNAHORKA: Gašparovič terepszemlét tartott és 1000 eurót ajánlott a vár újjáépítésére

2012. március 21. - 11:41 | Belföld

Megtekintette a tűzvész sújtotta  krasznahorkai várat a szlovák államfő, Ivan Gašparovič.

Az államfő szerda délelőtt látogatott a közép-szlovákiai községbe, ahol terepszemlét tartott, majd újságírókkal közölte, hogy az ország első embereként a maga részéről 1000 eurós tétellel megnyitja azt a vár újjáépítésére irányuló licitet, amelyhez szerinte valamennyi politikusnak csatlakoznia kellene. Mint mondta, a parlamenti képviselők felajánlhatnák akár havi fizetésüket is a nemes célra.

A Paraméter azon kérdésére, hogy vajon a szerencsétlenséget követő számtalan magyarországi felajánlás javíthat-e Szlovákia és Magyarország viszonyán, az államfő azt válaszolta, hogy nem jó a megközelítés, hiszen azt keressük, ami közelebb hozhat, ahelyett, hogy inkább olyat ne tennénk, ami eltávolít.

"Az, hogy magyar szomszédaink segíteni akarnak, szép dolog, hiszen végső soron mi is segítettünk nekik, amikor a határtól nem messze a vörösiszappal küzdöttek. Ez arról tanúskodik, hogy nem kell abba a pozícióba kényszerülnünk, hogy nem tudunk megállapodni, de azt kell keresni, amiben kölcsönösen segíteni tudunk egymásnak és ebben a vár mint jelkép csak segíthet."

A március 10-én leégett váron keletkezett kár előzetes becslések szerint 8 millió euróra tehető. Egyelőre nem tudni, hogy a kár összegéből mennyit térít majd meg a Generali biztosító, 2 millió eurót már átutalt a mentési és a felújítási munkálatok megkezdésére.

-vasik/para -