A dráguló tojás felviheti a sütemények árát is

2012. március 26. - 14:22 | Belföld

A lakosság jelenleg drágán megfizet az EU-szabványnak megfelelő tyúkketrecekért. A drága tojás miatt a sütemények ára is emelkedhet, ez pedig a Húsvét közeledtével elég rossz hírnek számít...

A dráguló tojás miatt a cukrászatra nehezedik jelenleg a legnagyobb nyomás, a tojást tartalmazó sütemények árát sok helyen felvitték.

"Még a húsvéti ünnepek előtt átlagosan 6 százalékos áremelésre kényszerültünk a drága tojás miatt" - nyilatkozta a SME napilapnak a Cessi cukrászüzem vezetője, Patrik Petrik. Példaként a karamelles képviselőfánkont említette, aminek az ára 5 centtel emelkedett, 58 centről 63-ra.

Vannak olyan vállalkozók is akik Húsvétig nem emelnek, mivel azt remélik, hogy az ünnepek után csökkenni fog a tojás ára. Természetesen van olyan is aki emelne, de a vásárlók irányából érkező nyomás miatt ezt nem teheti meg. Egyes cukrászüzemek és tésztagyárak szerződésben rögzített áron szerzik be a tojást, ők valószínűleg nem kényszerülnek áremelésre. Szakértők szerint a tészta ára is 6 százalékkal emelkedhet, ha folytatódik a tojás drágulása.

Na és a tojáslikőr?

Az alkoholt gyártó Stock közölte a SME-vel, hogy szeptemberig biztosan nem emelik a tojáslikőr árát, mivel addig fix áron szerzik be az alapanyagot. Jiří Janoušek, a Stock szóvivője azt is elmondta, hogy érdemes azon elgondolkozni, hogy megérné-e a cégnek saját tenyésztésű tojókat "alkalmazni", vagy esetleg tulajdonrészt szerezni valamelyik vállalatban, amely ezen a téren tevékenykedik.

(sme.sk/parameter)