A marihuána dekriminalizációját és a homoszexuálisok regisztrált partnerségét javasolja az SaS

2012. március 26. - 16:14 | Belföld

Az SaS javaslatot készül beterjeszteni a parlament egyik első ülésére a marihuána dekriminalizációja, valamint a homoszexuálisok regisztrált partnerségének legalizálása ügyében.

Martin Poliačik képviselő azt mondta, hogy a marihuána dekriminalizációja terén már a javaslat törvényi megfogalmazásának végén járnak, így várhatóan a parlament egyik első ülésén beterjesztenék azt. Ugyanakkor a másik témában még csak most kezdték. Mindkét javaslatról tanácskozni szeretnének a Smer-SD-vel és az ellenzéki pártokkal is.

Poliačik szerint az SaS szeretne kiállni amellett, hogy változtassanak az állam hozzáállásán a kábítószer-fogyasztókkal szemben. Úgy véli, hogy azon forrásokat, amelyeket az illegális szerek fogyasztóinak üldözésébe fektetnek, átcsoportosíthatnák a megelőzést segítő akciókra, illetve a függőségek kezelésére. "Szeretnénk elérni, hogy a rendőrség munkáját a kábítószerek területén a szociális munkásokkal együtt koordinálnák. Előfordul ugyanis, hogy a szociális munkás kivív egyfajta bizalmat, majd a rendőrség közbelép, és letartóztat két-három embert, és az egészet kezdhetik elölről" - közölte. Hozzátette, hogy a drogterjesztők elleni fellépés természetesen a rendőrség legitim hatásköre.

Az SaS képviselője szerint a jelenlegi represszív fellépés eredményei nem éppen magukért beszélnek, éppen ezért a társadalomnak inkább segítenie kellene a függőség leküzdésében, minthogy börtönbe ültessék az egyszerű fogyasztókat. "Az üldöztetés a fogyasztók számának emelkedéséhez, míg a megelőzés annak csökkenéséhez vezet" - érvel Poliačik, aláhúzva, hogy a liberalizációs trend fennáll az európai államok többségében.

Az SaS ezen témákkal kampányolt a 2010-es választások előtt, és bár a koalíció részévé vált, a kormányprogramba nem sikerült beültetniük ezen témákat. "Ma ezt a meghátrálást már túlságosan is nagynak tartjuk" - mondta Poliačik.

SITA/para