Figyelmeztető Gorilla akció készülődik

2012. március 29. - 14:46 | Belföld

Újabb, ezúttal figyelmeztető megmozdulást terveznek a pozsonyi parlament előtt a Gorilla-tüntetések szervezői szerdán, az új szlovák törvényhozás alakuló ülésének idejére.

"Ez a tüntetés a képviselői ígéret értelmére figyelmezteti majd a megválasztott politikusokat" - magyarázta a megmozdulás időzítését csütörtöki sajtóértekezletén a megmozdulás egyik szervezője, Peter Pčolinsky. Hozzátette: a múltban tett képviselői ígéretek üres frázisoknak és buta formalitásoknak bizonyultak.

Pčolinsky szavai szerint a múltnak ez a szakasza véget ért. "A polgárok eljönnek a parlament elé és ezzel egy új időszak veszi kezdetét, ez a politikusok közellenőrzésének kora lesz" - vélekedett. Hozzátette: a tüntetők szerda reggel kilenctől este hatig lesznek majd a parlament előtt, s igyekeznek majd minél nagyobb zajt csapni annak érdekében, hogy ezúton is figyelmeztessék a parlament képviselőit: "a polgárok itt vannak!"

A tüntetések szervezői szerint az eddigi megmozdulások bizonyították, hogy a politikusok félnek az utcára vonuló emberektől, és ez az oka, amiért folytatni kívánják tiltakozásaikat.

A Gorilla-tüntetések néven elhíresült tiltakozáshullám januárban kezdődött, közel egy hónappal azt követően, hogy 2011 karácsonya előtt nyilvánosságra került a szlovák politikai és gazdasági elit állítólagos érdekösszefonódásáról beszámoló úgynevezett Gorilla-dosszié. A tiltakozássorozat, február közepétől folyamatosan vesztett intenzitásából. A legutóbbi tüntetésre március 9-én, a parlamenti választások előestéjén került sor a pozsonyi kormánypalota épülete előtt.

A tüntetések szervezői akkor a politikai élet megtisztításán kívül több követeléssel is előálltak. Követeléseik sorában szerepelt a parlamenti képviselők mentelmi jogának csak a törvényhozásban tett kijelentésekre való korlátozása, és egy a Transparency International nemzetközi civilszervezet által kidolgozott korrupcióellenes csomag átültetése, valamint a népszavazás intézményének "működőképessé tétele" is.

- mti/para -