Egy híján összeállt a kormány, megszűnik a kisebbségügyi kormányalelnöki poszt

2012. március 30. - 13:07 | Belföld

Robert Fico egyszínű kormányának tíz párttagja és három párton kívüli tagja lesz.

Robert Fico a Smer-SD elnökségének besztercebányai ülését követően sajtótájékoztatón közölte, a jelöltek listáját a köztársasági elnök elé terjeszti. A kormánynak egyelőre három alelnöke lesz, mégpedig a belügyminiszter, Robert Kaliňák, a külügyminiszter Miroslav Lajčák, valamint a pénzügyminiszter Peter Kažimír.

Az új kabinet nem számol a kisebbségügyi és emberjogi kormányalelnök hivatalával, amit a hatáskörökről szóló törvény módosítását követően megszüntetnek. Létrehoznak ellenben egy nagy beruházási projektekkel foglalkozó kormányalelnöki posztot, amelyet Ľubomír Vážny, az első Fico-kormány közlekedésügy-minisztere tölthet majd be.

Korábbról már ismert, hogy a honvédelmi miniszteri posztot Martin Glváč tölti majd be, az igazságügy-miniszter Tomáš Borec lesz. Ján Počiatek a közlekedésügyi, Ján Richter a munkaügyi, Dušan Čaplovič az oktatásügyi, Zuzana Zvolenská az egészségügyi, Marek Maďarič a kulturális, Ľubomír Jahnátek a földművelésügyi, Peter Žiga pedig a környezetvédelmi tárcát vezeti majd.

Az elnökség egyetlen miniszterjelöltről nem hozott döntést, a gazdasági miniszteri poszt első számú várományosa azonban továbbra is Ján Valko. Vele kapcsolatban ugyanakkor felmerült egy másik fontos poszt betöltése is, éppen ezért a munkáltatói szakszervezetekkel valamint a Szlovák Kereskedelmi és Ipari Kamarával együtt egy Valkohoz hasonló jelöltről kívánnak párbeszédet folytatni.

A Smer elnöksége egyúttal jóváhagyta azt is, hogy Pavol Paška lesz a házelnök, míg a Smer által betöltendő két parlamenti alelnöki posztot Renáta Zmajkovičová és Jana Laššáková foglalhatja el. Az elnökség Laššákovát ajánlotta a parlamenti frakció elnökének is.

SITA/para