Spišiak szerint segített, hogy saját jelöltjeit ültethette irányító pozíciókba

2012. március 30. - 12:59 | Belföld

Jaroslav Spišiak országos rendőrkapitány kijelentette, hogy az új belügyminiszter, Robert Kaliňák hivatalba lépéséig már nem hozza nyilvánosságra a rendőség idei évre meghatározott célkitűzéseit.

Michal Slivka rendőrségi szóvivő elmondta, hogy a rendőrség egyes alakulatait és részlegeit tájékoztatták a kitűzött éves célokról, Spišiak pedig azokat felvázolja az új belügyminiszternek. Ha az jóváhagyja, akkor nyilvánosságra hozzák.

Spišiak első alkalommal a tavalyi év elején hozta nyilvánosságra a rendőri testület éves tervét. A rendőrkapitány értékelési rendszere 1989 óta a legnagyobb változást jelentette a testületnél, az év végén a célokat Spišiak közlése szerint összességében 106%-ban teljesítették.

Az idei év első két hónapjában a bűnügyek felderítési aránya 46%-ot tesz ki, 2010-ben, a változások bevezetése előtt ez még 42%-on állt. Az elmúlt évi eredményeiket közölve 50% feletti felderítési arányról beszéltek, ami 2002 óta a legmagasabb volt Szlovákiában.

A rendőrség tevékenysége Spišiak elmondása szerint minden területen javult, és ebben nagyban közrejátszhatott az a tény, hogy az irányító pozíciókba saját, és nem politikai, illetve helyi lobbicsoportok jelöltjeit ültethette. Ez az eredményeken is megmutatkozott, némely területen történelmileg a legjobb eredményeket érték el.

Jozef Čentéš a főügyészségről úgy nyilatkozott, hogy a komplex értékeléshez több idő kellene, azt mindenesetre pozitívumként értékelte, hogy gyakrabban kihasználták a szupergyors vizsgálat intézményét, így több esetben az elkövetett bűnténytől számított 48 órán belül már vádat lehetett emelni. Ezt elsősorban tudatmódosító szerek hatása alatt elkövetett eseteknél alkalmazták.

Spišiak továbbra is elhalasztotta a rendőrök értékelésének gyakorlatban való alkalmazását, így az még mindig mindössze irányadó jellegű. Eredetileg tavaly júliustól, majd idén januártól kellett volna életbe lépnie, ám a rendőrök továbbra sem érzik teljesítményük súlyát a fizetésükön.

Kaliňák közlése szerint először szeretne a Spišiak által bevezetett rendszerrel részletesen megismerkedni. Úgy véli, hogy az értékelés valamilyen formáját alkalmazni kell, a rendszer működő részeit életben hagyná, az ellenkezőeket pedig eltörölné.

Sme/para