Vádat emelnek a HZDS jelöltje ellen

2012. március 30. - 15:53 | Belföld

A Speciális Ügyészség ügyésze vádat emel a Szlovák Földalap korábbi megbízott igazgatója, a HZDS által jelölt Branislav Bríza ellen a Veľký Slavkovi telekspekulációs ügyben.

Brízát köztisztviselői hatalommal való visszaéléssel vádolják a telkek átruházását illetően. A vád szerint több olyan, restituensek számára történő ingyenes telekátruházásról dolgoztatott ki, és írt alá szerződéseket Veľký Slavkov valamint további községek (Vígľaš, Podkonice, Baláže) kataszterében, amelyek esetében számos jogszabályt sértettek a Szlovák Földalapnál. Ezt követően pedig kérte a szerződések bejegyzését, miközben hamis dátumot tüntetett fel a kidolgozásukat és aláírásukat illetően, hogy az azt az időszakot fedje, amikor a földalap ügyvezető igazgatója volt.

Branislav Bríza igazgató-helyettesként írta alá a szerződéseket 2007. március 29. és április 10. között, amikor megbízott igazgatóként is tevékenykedett. A vádemelést a Pozsonyi I. Járásbíróságon tették meg, amennyiben beigazolódik bűnössége, kettőtől öt évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Nemrégiben a rendőrség vádemelési javaslatot tett Veľký Slavkov ügyében Milan P. szakértő ellen. Ő állítólag hamis szakértői becslést nyújtott át a bíróságnak a ciprusi Ermanno Trade and Invest Limited társaság Veľký Slavkovi beruházásának meghiúsítása okán tett vádemelés ügyében.

Sme/para