Čarnogurskýnak elnöki ambíciói vannak

2012. március 31. - 18:56 | Belföld

Ján Čarnogurský, a KDH alapítója az év végéig mérlegeli, hogy indul-e a 2014-ben esedékes elnökválasztáson.

Szlovákia lakossága 2014 tavaszán új köztársasági elnököt választ. Egy biztos, a jelenlegi államfő, Ivan Gašparovič nem indulhat majd a választáson, mivel kétszer már betöltötte ezt a tisztséget, többet pedig nem engedélyez az ország alkotmánya.

"Az elnökválasztáson való indulásomat attól teszem függővé, hogy szándékomat milyen módon fogadja a közvélemény. A második dolog pedig az, hogy új témákat kívánok társadalmi párbeszéd tárgyává tenni, olyan létező témákat, amiről eddig másképp gondolkodtunk. Elsősorban Szlovákia lakosságának politikai és ideológiai nézetek feletti egyesítésére gondolok" - nyilatkozta a SITA hírügynökségnek Ján Čarnogurský és közölte: év végéig eldönti, hogy indul-e.

A KDH politikusa azt is elmondta, hogy nem szeretne egy párt jelöltje lenni, szívesebben lenne inkább polgári jelölt és ezért aláírásgyűjtésbe is kezd. Arra a kérdésre, hogy a Smer támogatná-e személyét egy elnökválasztáson, így válaszolt: "A politika taktikai döntései nem a médiában dőlnek el, hanem egyszerű módon, az érintettek személyesen találkoznak".

Čarnogurský egyébként pártjával, a KDH-val egyelőre nem konzultált ezügyben - jelezte a kereszténydemokraták szóvivője, Pavol Abrhan.

(sita/parameter)