Romló fizetési fegyelem - még kevesebb üzleti partner fizet majd időben?

2012. április 2. - 20:02 | Belföld

Szlovákiában a vállalkozók több mint háromnegyede a fizetési fegyelem romlására számít az idén - derült ki a Szlovákiai Vállalkozói Szövetség (PAS) hétfőn közzétett felméréséből.

A PAS, 159 szlovákiai cégnek a fizetési fegyelem várható alakulásával kapcsolatos várakozásait dolgozta fel a felmérésben. Az eredmények szerint jelenleg a vállalkozók 77 százaléka vélekedik úgy, hogy az idén romlani fog a fizetési fegyelem Szlovákiában. A válaszadók 21 százaléka szerint ezen a téren nem várható változás az eddigiekhez képest, és csak 2 százalékuk számít arra, hogy javulás következik be.

A felmérésből kiderül az is, hogy a szlovákiai vállalkozók jelentős többsége szerint a gazdasági válság 2008-as kezdete óta folyamatosan romlik üzleti partnereik fizetési fegyelme. A cégek arról számoltak be, hogy míg 2008 előtt az általuk kiállított számlák 78 százalékát egy hónapon belül megtérítették nekik, addig jelenleg az egy hónapon belül kifizetett számlák aránya csak 26 százalék körül mozog. A legtöbb számla kiegyenlítése két hónapon belül (37 százalék) történik, de nem csekély a három hónapon belül (26 százalék) és az ennél is később (10 százalék) megtérített számlák aránya sem.

A felmérésben résztvevők legtöbbje (44 százalék) úgy véli, az év elején hatályba lépett új csődtörvény - amely egyszerűsítette a hitelezők ajánlása alapján lefolytatott csődeljárások megindítását - javíthat a fennálló helyzeten. Közel egyharmaduk (29 százalék) azonban bár örül az új szabályozásnak, azt állítja: a törvényben található kiskapuknak köszönhetően gyengül annak hatása.

MTI/para