Čarnogurský: A KDH nem merészelte kimondani, hogy a multikulturalizmus megbukott

2012. április 6. - 17:50 | Belföld

Ján Čarnogurský, a KDH alapítója és első elnöke szerint a párt szűkebb vezetésében nem volt kellő vita a Szlovákiában és a világban zajló egyes dolgokról.

"Mondjuk a multikulturalizmus. A párt központjában tartózkodtunk tőle, mivel egyfajta szent tehénként tekintettünk rá. Nem mintha a KDH annyira hitt volna a multikulturalizmusban, csak szerintem nem volt bátorsága kimondani, hogy a multikulturalizmus megbukott" - fogalmazott.

Úgy véli, a KDH ezt nem bátorkodott kimondani ezt a média előtt, ami Szlovákia hangulatát szabályozta. "Régóta beszédtéma az USA-ban, Franciaországban, tehát itt is meg kellene ismerkedni ezen vitákkal.

Hangsúlyozta, hogy e témák megvitatásában a KDH elnöksége kudarcot vallott. Véleménye szerint a kereszténydemokraták nem féltek az olyan politikailag korrekt témáktól, mint a kommunizmus vagy Mečiar elleni harc.

"Aki a kommunizmus ellen harcolt, az élvezte az alapvető médiák és politikai körök támogatását. A 90-es években ugyanezt jelentette a Mečiar ellen folytatott harc. Ezekben az időkben a multikulturalizmus bírálata, vagy olyan állítások, miszerint Szlovákiának nem kellett volna belépnie a NATO-ba, nem voltak politikailag korrekt témák, és a KDH-nak nem volt bátorsága szembeszállni a politikai korrektséggel" - hangoztatta Ján Čarnogurský.

SITA/para

Címkék: Ján Čarnogurský, KDH