A Penta venné meg a tönkrement német Schleckert

2012. április 6. - 11:28 | Belföld

Egyetlen komoly ajánlattevő maradt versenyben a tönkrement Schlecker német drogérialáncért a Der Spiegel értesülése szerint: a szlovák Penta Investments pénzügyi csoport.

A lap szerint egyelőre sem a vételár, sem a beruházásokra szánt összeg nagysága nem ismert. Annyit lehet tudni, hogy a 3 ezer üzlet korszerűsítésére egyenként 30 ezer eurót kellene költeni, ami önmagában 90 millió euró.

A Penta terveiről azt tudható, hogy nem kíván a továbbiakban együttműködni a Schlecker örökösökkel, akik egy befektetési partnert kerestek, hogy családi tulajdonban tudják tartani a céget. Mindamellett a Penta egy szimbolikus részesdést elképzelhetőnek tart a testvérek számára.

A Penta befektetési csoport tíz országban van jelen, mérlegfőösszege meghaladja a 3 milliárd eurót. A csoport nemrégiben a szlovák kormányhoz és vezető politikusokhoz fűződő kétes kapcsolatai, a szlovákiai privatizációban való részvétele miatt került az érdeklődés középpontjába.

A Schlecker idén februárban került végveszélybe, amikor a cég bejelentette: Németországban elbocsátja csaknem 12 ezer dolgozóját és bezárja 2.400 üzletét.

Az 50 éve családi vállalkozásként indult cég fénykorában több mint 10 ezer üzletet működtetett Németországban. A vállalat 2006 óta veszteséges, csak tavaly bő ezer boltot kellett bezárnia, éves vesztesége pedig 200 millió euró volt.

A drogérialánc 2006 elején jelent meg a magyar kiskereskedelemben, 2010 végén pedig úgy döntött, kivonul a piacról.

(MTI)