Fico: A gazdasági bűnözőket jogi irodák védik, a pénzteleneket bedarálja a büntetőjog

2012. április 9. - 13:15 | Belföld

Fico szerint a komoly gazdasági csalásokkal vádolt személyek hihetetlenül hatékony módszerekkel dolgozó ügyvédek és egész jogi irodák segítségével érik el, hogy büntetőjogilag ne vonják őket felelősségre.

Robert Fico kormányfőt arról faggatta a TASR hírügynökség, hogy korrupció miatt miért nem ítéltek el eddig egyetlen magas beosztású tisztségviselőt sem Szlovákiában.

"Egyenlőtlenség a törvény előtt. Nagyon egyszerű a magyarázat. Ha egy 400-500 eurós fizetésű ember kerül bíróság elé, akkor a büntetőjog masinériája könnyen bedarálja. Továbbá Szlovákia egy kis ország, ahol mindenki mindenkit ismer. Ez pedig negatív hatással van a bíróságokra, az ügyészségre és a rendőrségre is" - jelentette ki a miniszterelnök.

Daniel Lipšic, a KDH volt belügyminisztere a napokban egy politikusok és magas beosztású vezetők közti csendes egyezségről beszélt, melynek értelmében az érintett személyek nem támadják egymást, így gördülékeny a meggazdagodásuk. Fico ilyen egyezségről nem tud, és elmondása szerint Lipšic már százféle dolgot nyilatkozott, és sohasem bizonyított be semmit. "A volt belügyminiszter inkább arra válaszolhatna, hogy mi a helyzet a Valko-gyilkosság kivizsgálásával? Én a nyilatkozataiból már azt vettem ki, hogy a gyilkos már a rácsok mögött van, csak előhozza a cellából és bemutatja az újságíróknak" - fűzte hozzá Fico. "A Gorilla-ügy kivizsgálása is fiaskóval ért véget. Megvádolták Pavol Ruskot, majd az ügyészség azonnal véget vetett a vizsgálatnak. Ezért is nincs semmilyen súlya Lipšic kijelentéseinek" - vélekedett az új kormányfő.

A Smer elnöke megismételte ígéretét, miszerint nem nyúl a Lipšic által felállított nyomozócsoporthoz, mely a Gorilla-ügyet vizsgálja. "Hadd mutassák meg Lipšic emberei, mit tudnak. Ugyanakkor éveket ugrunk vissza, és megint olyan emberekről van szó, akik nagyon erősek és megvannak eszközeik. Természetesen előrelépés lenne, ha bebizonyosodna, hogy jutalékokat osztottak a privatizációnál, vagy parlamenti képviselőket vásároltak meg. A Smernek pedig nincs mitől félnie, hisz semmi köze ehhez a botrányhoz" - tette hozzá Robert Fico.

(tasr/parameter)