Slota folytatni akarja az aláírásgyűjtést a népszavazás kiírásához

2012. április 11. - 18:41 | Belföld

Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke folytatni akarja azt az aláírásgyűjtő akciót, amellyel a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírását szeretné elérni - adta hírül a TASR hírügynökség szerdán.

Slotáék mostani döntésének az az oka, hogy Ivan Gašparovič köztársasági elnök a múlt héten közölte, nem ír ki népszavazást a témában, mivel az SNS által a választások előtt leadott petíción szereplő aláírások egy része nem érvényes. Az államfő hivatala ugyanis az ellenőrzést követően megállapította, hogy a 361 117 aláírást tartalmazó petíción 24 488 aláírás érvénytelennek bizonyult, a szlovák alkotmány alapján pedig a népszavazás kiírásához 350 ezer aláírást tartalmazó petícióra van szükség.

Az SNS elnöke elmondta: tudomásul veszik az elnöki hivatal álláspontját, ám mivel meggyőződésük, hogy a szlovák nyelv kizárólagos hivatali használatáról szóló népszavazás kiírása szükséges, levéllel fordultak Ivan Gašparovičhoz, hogy szolgáltassa vissza a pártnak az eredeti aláírt petíciós íveket, hogy azokat kiegészíthessék a hiányzó 14 ezer aláírással.

"Folytatni fogjuk az aláírásgyűjtést, és annyi aláírást gyűjtünk össze, hogy elégedett legyen az államfői hivatal is" - jelentette ki Ján Slota. Hozzátette: bízik benne, hogy az államfő - aki mindig is a nemzeti és szociális politikai irányultságúnak vallotta magát - az elégséges aláírás összegyűjtését követően késedelem nélkül kiírja a népszavazást.

"A Ján Slota kérvényét tartalmazó levél ma (szerdán) megérkezett" - erősítette meg az államfő szóvivője Marek Trubač. Hozzátette: az elnök a napokban válaszol a kérvényre, ugyanakkor nem feltételezi, hogy a petíciós íveket visszaadnák a Szlovák Nemzeti Pártnak.

Az SNS által kezdeményezett népszavazás során a: "Támogatja ön azt, hogy a Szlovák Köztársaság egész területén a hivatalos érintkezésben kizárólag a szlovák nyelvet használják?" kérdésre válaszolhattak volna igennel vagy nemmel a szavazók. A petíciós íveket Ján Slota és pártjának tagjai három nappal az előrehozott parlamenti választások előtt, március 7-én adták le a szlovák államfői hivatal iktatójában. A vonatkozó szabályozás szerint Szlovákiában az aláírások iktatását követően a köztársasági elnöknek 30 napon belül ki kellett volna írnia a népszavazást.

(MTI)