Ki ütött nagyobb lyukat az állami költségvetésen? Fico vagy Radičová?

2012. április 12. - 15:42 | Belföld

Robert Fico (Smer-SD) kormányfő állítja, rossz állapotban vették át az állami költségvetést. Ez nem meglepő, hivatalba lépésekor ugyanis gyakorlatilag minden kormányfő erre hivatkozik. Radičová is így tett annak idején. De vajon melyikük kasszája kongott jobban a váltáskor?

Robert Fico szerint az előző kormány egy komoly ajándékot hagyott hátra, a hatalmas deficitet. Azzal érvelt, hogy az első negyedéves deficit mintegy félmilliárd euróval magasabb, mint tavaly ilyenkor. Ugyanakkor, mint azt a Sme hírportálja kiderítette, a deficit éves és részidei tekintetében is Fico első kormánya sokkal rosszabb állapotban adta át az államkasszát a jobboldalnak annak idején.

Az állami költségvetés idén 3,7 milliárd eurós hiánnyal számol. Ennyivel több lenne tehát a tervezett számok szerint a kiadás a bevételnél. Az év első negyedében azonban a hiány elérte az 1,2 milliárd eurót, ami a teljes évi terv csaknem harmada. Tavaly ilyenkor 655 millió euró volt a deficit, ami valóban mintegy félmilliárdos többletet sejtet.

2010-ben a tervezett hiány 3,7 milliárd euró volt, viszont júniusban a hiány már elérte a 2,4 milliárdot, ami az államháztartási hiány tervezett mértékének mintegy kétharmada. Ez tehát azt mutatná, hogy Fico első kormánya annak idején gyakorlatilag ugyanolyan állapotban adta át a kasszát utódjának, mint most a Radičová-kabinet.

Könnyen becsaphat a jelenlegi kormányfő azon paraméterek által, amelyek alapján most összehasonlítja a két kormányt. Radovan Ďurana, az INESS intézet elemzője közölte, hogy több egyszeri tétel is jelentősen befolyásolhatja az államháztartás állapotát rövid távon.

A pénzügyminisztérium a költségvetési hiány megemelkedését az Európai Unióból származó források késedelmével, valamint azzal magyarázta, hogy az adóbevételek egy része nem március végével, hanem április elejével érkezett meg.

Amit a befektetők és Brüsszel is árgus szemekkel figyel, az éves hiány. 2011-ben az előzetes számítások szerint ez a szlovák GDP 4,8 százalékát tette ki, ami már tartalmazza a kórházak és a vasúttársaság adósságait a 2008-09-es évekből. Anélkül 4,2 százalék volna.

Ehhez képest 2009-ben 8, míg egy évvel később 7,7 százalékot tett ki a hiány a hivatalos adatok szerint. A különbség akkor is érvényes, ha abszolút számokat veszünk alapul: 2009-10-ben ez ötmilliárdos, tavaly 3,3 milliárdos deficitet jelent.

A Fico-kormány működésének képét némileg javíthatja, hogy a legnagyobb deficiteket a válság kicsúcsosodásának idején könyvelték el, amikor az adóbevételek jelentős mértékben csökkentek. A Tatra bank elemzője, Juraj Valachy ugyanakkor rámutat, hogy az állami kiadások mintegy 12 százalékkal, az inflációt leszámítva 10 százalékkal emelkedtek 2009-ben, és növekedtek 2010-ben is.

2011-ben a Radičová-kormány 2,3 milliárd euróval csökkentette az államháztartás hiányát, az idei évre pedig 4,6 százalékosat terveztek. A pénzügyminisztérium korábbi vezetése szerint, ha békén hagyják a költségvetést, akkor 4,4 százalék is elérhető, a jelenlegi vezetés szerint ugyanakkor az egészségügy és pénzügyi igazgatás jelentős pénzeket felemészthet.

Gabriel Šípoš, a szlovákiai Transparency International vezetője emlékeztetett egy további különbségre a két kormány között, mégpedig arra, hogy Radičová kormánya a választások előtt 282 millió euró értékben zárt le pályázatokat, míg a Fico-kabinet 2010-ben 362 millió euró értékben.

Sme/para