A maffiavezér Adamčo és Karol Mello ellen vallott a dunahidasi gyilkosságok ügyének koronatanúja

2012. április 12. - 13:33 | Belföld

A zempléni alvilág állítólagos vezére, Branislav Adamčo, annak két társa, valamint a szökésben lévő Karol Mello ellen vallott a bíróságon a dunahidasi (Most pri Bratislave) kettős gyilkosság ügyének koronatanúja, Peter T.

Mind a négyüket gyilkosságokkal vádolják, Karol Mellot pedig Juraj G. meggyilkolásának megrendelésével is. Ő volt a férje a Dunahidason meggyilkolt Henrieta B.-nek, és az apja az agyonlőtt 10 éves kisfiúnak.

Az ügyészség szerint Branislav Adamčo, a zempléni alvilág fejének bandája lőtte agyon őket 2004-ben. Eredetileg azonban a volt rendőrt, Juraj G.-t akarták eltenni láb alól. A nő és a kisfiú Juraj G. Volkswagen Passatjával utazott, vélhetően követték őket a banda tagjai. Információik szerint Branislav Adamčo a hátsó ülésről nyitott tüzet a Volkswagenre. Majd kiszállt, és miután látta, hogy Juraj G. nem tartózkodik a járműben, a súlyosan sérült kisfiút agyonlőtte.

Nem tudott ezzel együtt élni

Peter T. a bíróságon azzal indokolta tanúvallomását, hogy nem tudott ezzel együtt élni. Közben elcsuklott a hangja. Peter. T. ideiglenesen a rendőrség védelme alatt áll. Azt mondta, a gyilkosságokat megelőző napon Adamčo felhívta, hogy keresse fel őt Nagykaposon. Állítólag ott egyeztek meg Nikola Pajdiccsal és Jozef Baloggal, hogy elvégzik a "dolgot". Peter T. azt állította, számára ez volt az első eset. Késő este vették fel őt az autójukkal, közben egy községben megálltak egy táskányi fegyverért. Egy nyitrai lakásba költöztek be, ahol különböző eszközök voltak a fegyverek tisztításához, valamint töltények. Közben Adamčo kapott néhány telefont. "Annak a személynek nagyon fontos, hogy el legyen intézve az az ember" - mondta Peter T.-nek a tanú elmondása szerint.

Indulás előtt fekete öltözéket, valamint maszkot vettek fel. Pozsony felé indultak, majd Szenc felé kanyarodtak el. A tanú közlése szerint az autóban ülők nem tudták, hol tartózkodik a kiszemelt áldozatuk, viszont észrevették, amint az autója halad az úton. "Vegyétek fel a maszkokat, le az ablakokat, utána, utána!" - kiáltotta Adamčo Peter T. elmondása szerint. Amikor elkezdődött a lövöldözés, szerinte látható volt, hogy a volán mögött ülő személynek hosszú a haja, tehát nem lehetett az Juraj G.

A szétlőtt autó ezt követően a kerítésnek ütközött. Adamčo ekkor kiugrott, odafutott az autóhoz, és beleeresztett egy tárat, majd újabb fegyvert kért. Az incidens után a község határában felgyújtották a járművet, és átszálltak egy másikba, amellyel távoztak. A tanú elsírta magát, miközben arról vallott, hogy Adamčo az autóban elmondta, hogy látta, a gyerek még élt, mielőtt lelőtte.

Peter T. és Nikola Pajdic ezt követően nem akartak a nyitrai lakásban maradni, kaptak Adamčotól 8 ezer koronát, abból taxival távoztak Kelet-Szlovákiába. A következő nap Adamčo ismét Nagykaposra rendelte Peter T.-t. Mikor az megérkezett, Adamčo épp a teletexten olvasta a gyilkosságokról szóló híreket, mondván, gyorsan el kell felejteniük az esetet. Adamčo azt is elmondta, hogy telefonált Karol Mello, aki arról érdeklődött, megbízhatóak-e a társak, és hogy kell-e még nekik fizetni.

Egy másik tanú szerint Peter T. a gyilkos

Februárban megváltoztatta vallomását Martin Č., egy másik tanú, aki korábban Adamčo ellen vallott, utóbb azonban azt állította, Peter T. gyilkos. Ő azonban nem volt a helyszínen, csak hallomásból értesült. Elmondása szerint nem zavarja, hogy hamis tanúzásért megbüntethetik.

Adamčot a Legfelsőbb Bíróság életfogytiglani börtönbüntetéssel sújtotta 2010 szeptemberében más bűntettekkel kapcsolatban, amelyeket szintén az ő bandájának tagjai követtek el. Nikola Pajdič akkor 23 év, míg Jozef Balogh 22 év börtönt kapott. A banda a bíróság szerint 2003 és 2006 között követett el különböző bűncselekményeket, ezek között van szervezett bűnözői csoport megalakítása, és az abban való részvétel, gyilkosság, gázolaj illegális behozatala Ukrajnából, erotikus szalonok felgyújtása, erőszak, robbanóanyag elhelyezése, valamint illegális fegyverkezés. Ezt megelőzően Adamčot már 15 évre ítélték Marián Karcel meggyilkolásáért, aki a besztercebányai boss, Mikuláš Černák ügyében tanúskodott.

SITA/para