Fico enyhíti az állampolgársági törvényt, de a magyarok ebből kimaradnak?

2012. április 16. - 13:07 | Belföld

Robert Fico kijelentette, van egy "tartozásuk", mégpedig, hogy enyhíteniük kell az állampolgársági törvényen. Marek Maďarič uralkodhat majd a kisebbségek felett.

Az új kulturális miniszter beiktatását követő sajtótájékoztatón Fico kijelentette, szeretnének enyhíteni az állampolgársági törvényen, mégpedig úgy, hogy ne károsítsák azon szlovák állampolgárokat állampolgárságuk elvesztésével, akik más ország állampolgárságáért folyamodnak. Fico azonban hangsúlyozta, hogy Magyarország viszonylatában azonban továbbra is érvényben kell maradnia a törvénynek, ugyanis ott továbbra is érvényben van a törvény, amire a jelenleg hatályos jogszabállyal reagáltak.

Robert Fico ennek kapcsán ismét hangsúlyozta, hogy a kisebbségek terén érvényben marad az eddigi "status quo". "És bár némely községekben a magyar nyelvű helységnévtáblák használatát illetően változásokra kerülhetne sor, nem tesszük ezt meg" - jegyezte meg annak kapcsán, hogy a népszámlálás eredményei alapján csökkent némely községekben a kisebbségek aránya a lakosságon belül. A vonatkozó hatályos jogszabály szerint azokon a településeken használhatóak kisebbségi nyelvű a helységnévtáblák, ahol a kisebbségek aránya eléri a 20 százalékot.

A kormányfő elmondta azt is, hogy szándékukban áll kisebbségügyi kormánybiztost kinevezni. Elmondása szerint a kormány képviselőjéről lenne szó, aki kifejezetten a kisebbségi és emberi jogi ügyeket felügyelné, azonban a kulturális minisztérium, azaz a Marek Maďarič által vezetett tárcához tartozna. Maďarič szerint logikus az is, hogy a kisebbségi kultúra felett is ő "bábáskodjon".

A Fico-kormány a hatásköri törvény nagy módosítására is készül. Az idegenforgalom területe, amellyel jelenleg a közlekedésügyi tárca foglalkozik, várhatóan nem kerül a kulturális tárca hatáskörébe. Az állam és az egyház viszonyában szeretnék megőrizni a kiegyensúlyozott állapotot, Fico szerint, ha változásra kerülne sor, akkor azt csak kölcsönös megegyezés alapján lehet véghezvinni.

SITA/para