Simon: Az igazság a komáromi Munka utcai alapiskola ügye kapcsán...

2012. április 17. - 15:09 | Belföld

Simon Zsolt, a Radičová-kabinet mezőgazdasági és régiófejlesztési minisztere, a Híd parlamenti képviselője egy állásfoglalást juttatott el szerkesztőségünkhöz, mellyel reagált Vörös Péter lemondására s melyet az alábbiakban teljes terjedelmében közlünk.

"A Munka utcai alapiskola felújítását mindenki úgy kezeli, mint egy forró krumplit, igyekszik a felelősséget valaki másra hárítani. De attól még a tények tények maradnak és a felelősöket mindig nevükön lehet nevezni. A napokban felmerült, hogy miért nem lehetett felújítani ezt az iskolát, holott van egy sikeres pályázata, ami alapján ezt meg lehetne tenni. Jómagam tudom, hogy ez az iskola az egyik legnagyobb magyar tannyelvű alapiskola az országon belül. Ezért számomra és a Híd párt minden tagja számára fontos, hogy segítsünk a projekt megvalósításában.

Megpróbálok felsorakoztatni pár tényt:

  • 2011. július 11-én a minisztériumnak meg kellett szüntetnie a város által előterjesztett és lefolytatott közbeszerzést, mivel hibásan volt kivitelezve. Viszont lehetőséget adtunk arra, hogy következő 6 hónap alatt, azaz 2012. január 12-ig a város egy új közbeszerzést tudjon lefolytatni. (Tehát segítettünk)
  • - 2011. november 18-án a város egy következő kérvénnyel fordult a minisztériumhoz, ahol azt kérte, hogy az építkezés kivitelezését hosszabítsuk meg 2012. szeptember 30-ig. Az érvényes szerződés és metodikai útmutatások értelmében a maximális meghosszabítást 2012. május 31-ig lehetett megadni, amit a minisztérium lehetővé is tett. (Ismét segítettünk)
  • Komárom városa 2012. január 12-ig nem jutatta el a minisztériumhoz a megadott határidőn belül az okiratokat arról, hogy teljes mértékben lefolytatták a közbeszerzést. További haladékot kért 2012. február 27-ig, melyet lehetővé tettünk. (Ismét segítettünk)

A leadott dokumentumok ellenőrzése alapján hiányosságokat, elégtelenségeket talált a minisztérium. Még ebben a pillanatban sem lépett a minisztérium a végső megoldáshoz, azaz hogy megszüntesse a pályázatot, hanem további haladékot nyújtott a város számára, hogy a hiányosan benyújtott dokumentumokat a város pótolni tudja .

Mellékesen szeretném megjegyezni, hogy Komárom városa 2011-ben mintegy 30 közbeszerzést folytatott le, melyből 25 meg lett szüntetve különböző hibák miatt.

Segíteni lehet és jó is. De bűnrészességet vállalni, vagy felelősséget más (város) hibáiért egyetlenegy Híd tag sem tehet. Így jómagam sem vagyok és nem is voltam hajlandó törvényt sérteni.

Apropó. Komárom és a régiónak való segítségnyújtásban gondolom többen emlékeznek még arra, amikor a Híd tagjai felvállalták, hogy megpróbálnak segítséget találni a komáromi hajógyár ügyében. Az utolsó Radičová-kormány ülésén jómagam kezdeményezése alapján a kormány kinyilvánította, hogy fontosnak tartja a hajógyártást a komáromi régióban és azt is, hogy mindent meg kell tenni az állam részéről, hogy ez így legyen. Örömmel nyugtázom, hogy eddig a tárgyalások jól haladnak. Ebben az esetben is segítettünk. Tehát ez is bizonyítja azt, hogy a Híd párt számára a komáromi régió mennyire fontos és mennyire igyekezett és igyekszik segíteni a problémák megoldásánál."

Simon Zsolt, a Híd alelnöke