Čaplovič kötelező matek érettségivel akar több műszaki hallgatót

2012. április 19. - 12:10 | Belföld

Dušan Čaplovič oktatásügyi miniszter újra bevezetné a gimnáziumokon a kötelező érettségit matematikából.

Čaplovič a Hospodárske Noviny csütörtöki számában azzal érvelt, hogy a gyerekeket szükséges a praktikus, műszaki ismeretekkel ellátni, és logikus gondolkodásra ösztönözni.

Amennyiben érvényesítené szándékát, a jelenlegi gimnáziumi másodikosok a negyedik évük végén már érettségizhetnének matekból. A kötelező érettségit matekból röviddel a bársonyos forradalom után szüntették meg.

Jelenleg minden diák a kötelező szlovák és idegen nyelv mellé két tantárgyat választhat. Čaplovič erről még szakértőket is szeretne megkérdezni, viszont már most bírálják elképzelését.

Danka Korekáčová, a nagyszombati Angela Merici Gimnázium igazgatónője szerint inkább a diákok szabad akaratára kellene bízni. "Diszkriminatív jellegű, ha egy diáknak olyan tárgyakkal kell tüzetesebben foglalkoznia, amelyekre a főiskolán nem lesz szüksége.

A miniszter saját elmondása szerint azt szeretné elérni, hogy a diákok jobban rálássanak a munkapiacra. Úgy véli ugyanis, hogy ha többet foglalkoznának matematikával és gyakorlati tantárgyakkal a középiskolákon, akkor többen választanának műszaki szakirányt a jövőben.

Sme/para