Szorosabbra fűzi kapcsolatait a Híd és az LMP

2012. április 19. - 17:02 | Belföld

Szorosabb politikai együttműködést kíván megvalósítani a jövőben a Híd párttal a Lehet Más a Politika (LMP) - derült ki az LMP három képviselőjének csütörtöki pozsonyi sajtótájékoztatóján, amelyet a Híd központjában folytatott egyeztetést követően tartott.

A Híd meghívására tartott találkozón az LMP-t Jávor Benedek frakcióvezető, Dorosz Dávid parlamenti képviselő, valamint Szűcs Balázs nemzetpolitikai tanácsadó képviselte.

"A találkozón tájékoztattuk politikai partnereinket a szlovákiai politikai helyzet aktualitásairól, és biztosítottuk őket arról, hogy a Híd a parlamenti választások után neki jutott ellenzéki pozícióban is a szlovákiai magyarság érdekeit kívánja képviselni" - mondta el a találkozót követően Pfundtner Edit, a párt alelnöke. "Mai megbeszélésünkön a politikai kapcsolattartás konkrét technikai és szakértői kérdéseiben egyeztünk meg" - közölte A. Nagy László, a Híd elnökségi tagja.

Jávor Benedek, az LMP frakcióvezetője a találkozót követően arról beszélt, hogy pártja számára kiemelkedően fontos cél a határon túli magyarság érdekképviselete. "A választásokat követően olyan helyzet állt elő Szlovákiában, hogy a parlamentben a Híd az egyedüli szlovákiai magyar érdekeket képviselő párt" - jelentette ki Jávor Benedek. Hozzátette: ennek következtében a Híd szlovákiai magyar érdekképviselet megkerülhetetlen szereplőjévé vált. Rámutatott: a választások után előállt helyzetben, mindenkinek érdeke a szlovákiai magyarok érdekképviseletén belüli helyzet rendezése, ami hosszú távon hatékonyabb érdekképviseletet adhat a szlovákiai magyaroknak a parlamentben.

Az LMP frakcióvezetője elmondta: komoly aggodalmak fogalmazódtak meg bennük azzal kapcsolatban, hogy milyen változtatásokat tervez a szlovák kormány a szlovák állampolgársági törvényben.

"Az LMP együttműködve Magyarország minden felelős politikai erejével arra fog törekedni, hogy ez a változás ne történjen meg" - szögezte le Jávor Benedek. Hozzátette: ennek érdekében minden lehetséges eszközt fel fognak használni. Konkrét elképzeléseik kapcsán Jávor Benedek az MTI kérdésére elmondta: számukra a minden "lehetséges eszköz" az Európai Bizottsághoz való fordulást, valamint az európai Zöldek pártján belüli kapcsolataik felhasználását jelentheti.

(MTI)

Címkék: Most-Híd, LMP