Az átlagkereset csak Pozsony megyében haladja meg a szlovákiai átlagot

2012. április 20. - 10:10 | Belföld

Pozsony megye az egyedüli Szlovákiában, ahol a munkát vállalók átlagbére meghaladja az országos átlagot. Itt az átlagkereset 23 százalékkal magasabb, mint az országosan kimutatott átlag - adta hírül a platy.sk portál felmérésére hivatkozva a TASR hírügynökség csütörtökön.

Míg Szlovákiában - a platy.sk felmérése szerint - a bruttó átlagbér összege 900 euró, a Pozsony megyében ez az összeg eléri az 1.104 eurót. Ez a kerületek szerinti bontásban a legmagasabb összeg Szlovákiában.

A pozsonyi régiót az átlagbér terén Nagyszombat megye követi, ebben a régióban átlagosan 827 eurót keresnek a munkavállalók. A harmadik legmagasabb átlagbért Trencsén megye lakói tudhatják magukénak, itt ez az összeg 815 euró. Ellenben a legalacsonyabb átlagos keresetet (729 eurót) Eperjes megyében mutatta ki a felmérés, ez 19 százalékkal alacsonyabb, mint az országos átlag.

A felmérésből egyebek mellett az is kiderült, hogy az összes megyében a legalacsonyabb végzettséggel rendelkezők körében a legalacsonyabb az átlagbér is.

Pozsony megyében az általános iskolai végzettséggel rendelkezők körében mért átlagkereset 630 euró. Ebben a végzettség szerinti szegmensben a legkevesebbet, 550 eurót a Nyitra megyében munkát vállalók keresik.

Az alapfokú végzettséggel rendelkezők körében kimutatott átlagbérek között a legkisebb az eltérés az egyes megyék szintjén, a legmagasabb és a legalacsonyabb átlaggal rendelkező kerület között ebben a munkavállalói rétegben 13 százalék a különbség.

A legmagasabb végzettséggel rendelkezők körében ezzel éppen ellentétes trend figyelhető meg. Míg például a legmagasabb átlagkeresettel rendelkező Pozsony megyében a felsőfokú végzettségűek átlagkeresete 1.308 eurót tesz ki, a legalacsonyabb átlaggal rendelkező Eperjes megyében ez az összeg több mint egy harmadával alacsonyabb, 859 eurót tesz ki.

(MTI)