Az íróverő Machala: Az ŠtB-től Fico beszédírójáig

2012. április 20. - 11:44 | Belföld

Építkezési munkásból lett újságíró-tanonc, majd ŠtB-ügynök, kommunista újságíró, nacionalista, mečiarista, Ivan Gašparovič nagy pártfogója, majd Robert Fico beszédírója - foglalta össze a Sme Drahoslav Machala múltját.

Drahoslav Machala a 70-es évektől szerepel a politikában, amikor is a Nové slovo nevű kommunista hetilapnál dolgozott. Akkoriban vált az ŠtB ügynökévé, Pamír fedőnéve alatt. Feladata az volt, hogy külföldi újságírókról és kapcsolataikról gyűjtsön információt. Egy éve alatt nyolc jelentést adott le, majd az ŠtB kiiktatta állományából, mivel magasrangú párttisztviselő lett. A bársonyos forradalomig ezt követően a Pravdánál tevékenykedett.

A nyilvánosság előtt a HZDS legkeményebb nacionalista irányvonalán, a Szlovák Intelligencia Kongresszusa elnevezésű szervezet képviselőjeként kezdett szerepelni. Később a Mečiar-féle Slovenská republika nevű lapba írt.

A "mozgalomért és a hazáért folytatott tevékenységéért" az akkori kulturális miniszter, Ivan Hudec mellszobrot készíttetett számára. Mindemellett kinevezték a Nemzeti Irodalmi Központ (Národné literárne centrum) vezetőjévé.

A Dzurinda-kormányok idején Machala a háttérbe vonult, keveset lehetett hallani felőle. 2002 és 2006 között Miroslav Číž (Smer) képviselői asszisztense volt. Többször lehetett látni viszont Ivan Gašparovič oldalán, amikor a HZDS-ből való távozása után államfővé választották. Segített neki a kampányában, majd írt róla egy könyvet. Ez nem hozott nagy eladásokat, végül árleszállítás után 19 koronáért lehetett megvenni.

Karrierjének csúcspontját vélhetően az első Fico-kormány idején élte, amikor a kormányfő tanácsadója volt. Időnként ő írta a beszédeit, emellett az államfő tanácsadója is volt.

Ebben az időben Machala, akinek a történészi munkához vajmi kevés köze van, 170 ezer eurós támogatást kapott történelmi tankönyvekre az SNS által vezetett oktatásügyi minisztériumtól. Ezen tankönyvekben "ószlovákokat" emlegetett, amit sokan kritizáltak, mindenesetre a megnevezést Fico is átvette. Történészek bírálták is, amiért Szvatoplukról, mint királyról írt.

Amikor Gašparovič és Fico Ján Kulicchal elkészíttette a Pozsonyi vár udvarára Szvatopluk lovasszobrát, Machala az első számú rajongója volt az ötletnek.

Amikor viszont Richar Sulík (SaS) felvetette, hogy a szobrot át kéne helyezni a várudvarról, Machala éhségsztrájkkal fenyegetett, és hangoztatta, hogy ilyen szoborra Nyitrán is szükség volna.

Aztán tegnapelőtt történt ez:

Sme/para