Lezárult a kettős állampolgárságért indított aláírásgyűjtés - megszámolják, majd a parlamentbe küldik az aláírásokat

2012. április 23. - 17:41 | Belföld

Befejeződött az a kettős állampolgárság intézményének újbóli lehetővé tételéért szervezett aláírásgyűjtési akció Szlovákiában, amelyet még tavaly szeptemberben indított el több civil aktivista támogatásával a Via Nova ICS ifjúsági szervezet - erősítette meg az MTI pozsonyi irodájának Samu István, a Via Nova ICS alelnöke hétfőn.

A petíciós ívek aláírói három követeléssel fordulnak a törvényhozáshoz. Az első pont szerint a parlamentnek hatályon kívül kell helyeznie a szlovák állampolgárságról szóló törvény azon részét, amelynek alapján elveszíti szlovák állampolgárságát az, aki egy másik ország állampolgárságát felveszi. A második pontban erkölcsi és - pénzbírság kiszabása esetén - anyagi kárpótlást, valamint a szlovák állampolgárság visszaállítását követelik, a harmadik követelés pedig azt célozza, hogy a szlovák állami szervek a törvény módosításáig se "zaklassák" az érintetteket.

Az aláírásgyűjtést tavaly szeptemberben a kettős állampolgárság intézményének lehetővé tételéért tartott komáromi nagygyűlésen kezdték meg az aktivisták. Az aláírásgyűjtést a szervezők közvetlenül a választások előtt, egy időre szüneteltették, elmondásuk szerint azért, hogy azt ne hozzák összefüggésbe a választási kampánnyal.

Samu a petíciós akció befejezésével kapcsolatban elmondta: az összegyűjtött aláírásokat még számolják, de becslések szerint annyit már tudni lehet azok száma 15 és 20 ezer között van.

"Mindenképpen jelzésértékű, hogy több mint 15 ezren aláírták a petíciónkat" - mondta el az MTI-nek Samu. Rámutatott: a petíciós ívek összesítését követően azokat a szlovák parlament elnökének szeretnék átnyújtani. Hozzátette: remélik, hogy sikerül úgy megváltoztatni az adott törvényt, hogy az ne diszkriminálja a magyar állampolgárságot felvevő felvidéki magyarokat. "A Robert Fico által jelzett azon módosítás sem elfogadható számunkra, amelynek alapján csak akkor nem vonnák meg a más állampolgárságot szerzettektől a szlovák állampolgárságukat, amennyiben állandó lakhellyel rendelkeznek abban az országban, ahol második állampolgárságot szereztek - tette hozzá.

A petíciós íveket az aktivisták, várhatóan néhány héten belül - az aláírások összeszámolása után - eljuttatják a parlament elnökéhez. A hatályos szlovák törvények értelmében ahhoz, hogy a törvényhozás kötelező jelleggel programjára tűzze egy petíciós akció követeléseit, azt 100 ezer aláírással kell alátámasztani. Ezért előfordulhat, hogy a petícióval nem foglalkozik majd a szlovák parlament.

"Bízunk benne, hogy foglalkoznak majd az íveken megfogalmazott kérésekkel és a törvény módosításakor iránymutató lesz számukra ennek a közel 20 ezer embernek az akarata" - mondta el az MTI-nek Boldoghy Olivér, a petíciós bizottság tagja, komáromi színész-vállalkozó, aki nyíltan felvállalta felvett magyar állampolgárságát.

mti/para