Nyakig ült a faliújságtenderben, Počiatek az EU-s pénzeket bízta volna rá

2012. április 23. - 12:31 | Belföld

Michal Sántai a faliújságtender idején Igor Štefanov és Marián Janušek mellett védte azt, Ján Počiatek (Smer-SD) azonban most még nagyobb hatalmat adott a kezébe - derül ki a Sme cikkéből.

Amikor a Ján Slotához közeli Avocat és Zamedia cégek küldték a drágított számláikat az építésügyi és régiófejlesztési minisztériumnak, Sántai volt az, aki kifizette azokat. Amikor a botrány kirobbant, ott ült Marián Janušek és Igor Štefanov (mindketten SNS) oldalán a sajtótájékoztatón, amelyen védték a tendert.

Most pedig Ján Počiatek (Smer-SD) közlekedésügyi miniszter a Központi koordinációs szerv (CKO) igazgatójává tette. E szerv felel majd a teljes szlovák EU-s forrásokért, koordinálja őket, valamint figyelemmel kíséri a merítésüket.

Ján Figeľ (KDH), Počiatek elődje súlyos hibának tartja Sántai kinevezését. Elmondása szerint meglehetősen befolyásos pozícióról van szó, mivel a CKO határozza meg az EU-s források merítésének szabályait és módszertanát. Éppen ezért Figeľ szerint egy olyan személynek, aki a faliújságtender egyik résztvevője volt, nincs mit keresnie ilyen poszton.

Sántai korábban a Gazdaságpolitikai Intézetnél dolgozott, amelyet a jelenlegi közlekedésügyi államtitkár, František Palko vezet. Az első Fico-kormány idején Palko az SNS jelöltjeként a Počiatek által vezetett pénzügyminisztérium államtitkára volt.

Bár Sántai néhány hónappal a faliújságtendert követő szerződések aláírása után érkezett a minisztériumhoz annak idején, ugyanakkor nagyon sok köze volt hozzá. Mivel nemcsak a tender lefolytatása és a győztesek kiválasztása ébresztett kételyeket, hanem a jelentősen megdrágított tételek kifizetése is.

Sántai a Műszaki segítség elnevezésű operációs programot figyelemmel kísérő bizottság tagja volt, amely a teljes programot, ideértve a faliújságtendert, és az azon belül kifizetett számlákat is figyelemmel kísérte.

Ivan Kuhn, aki annak idején a bizottság helyettes tagja volt, blogjában azt írta, hogy Sántai megpróbált információkat eltitkolni a tender kapcsán. Mindemellett Štefanov is rá hivatkozott, amikor megvédte a tendert.

Počiatek minisztériuma mindezek ellenére azt állítja, hogy Sántainak semmi köze nem volt a faliújságtenderhez. Arra hivatkoznak, hogy nem volt a pályázatot elbíráló bizottságban, se nem dolgozott annak idején a minisztériumnál.

Sme/para