Több lehet a jövőben a házi őrizetes Szlovákiában

2012. április 25. - 17:48 | Belföld

Pénteki ülésén tárgyalja meg a szlovák kormány a büntetés-végrehajtási rendszer 2020-ig terjedő koncepciójának eddigi teljesítéséről szóló azon jelentést, amely a jövőben a házi őrizet szélesebb körű alkalmazásával számol.

A dokumentumban - többek között - arról a tavaly óta kidolgozás alatt álló törvénytervezetről is szó esik, amely a házi őrizetben lévő elítéltek elektronikus megfigyelésének módjait szabályozná. Az új módszerek átültetésétől a törvény előkészítői a házi őrizetben tartott elítéltek arányának növelését várják. Ezt a szlovákiai büntetés-végrehajtási intézetek meglehetős zsúfoltsága teszi indokolttá. Valamint az is, hogy a házi őrizet módszere jelentős megtakarításokat tesz lehetővé, hiszen a házi őrizetben lévő elítéltek fejenként havi mintegy 300 euróval kevesebbe kerülnek az államnak, mint azok, akik fogházban töltik a büntetésüket.

Szlovákiában a házi őrizet gyakorlatának a büntetőjogba való öt évvel ezelőtti bevezetése óta alacsonynak számít ennek a lehetőségnek a kihasználtsága. Az utóbbi 5 évben 169 személyre róttak ki ilyen büntetést, holott kiszabásának a feltételeit több mint ezer elítélt teljesítette volna.

Az ilyen büntetések arányának a növelését célzó törvénytervezet kidolgozása 2011-ben kezdődött el. Az új szabályozás megalkotásakor elsősorban a házi őrizet technikai hátterét próbálják kidolgozni a szlovák jogalkotók. Ennek kapcsán Ausztriában és Lengyelországban érdeklődnek az ott működő modellek iránt. Jelenleg az ezen dolgozó szakértők a vezetékes hálózatra épített elektronikus megfigyelési módszer bevezetését tartják a legvalószínűbbnek, de nem lehet kizárni azt sem, hogy az Ausztriában néhány éve tesztelt GPS-alapú monitoring kerül majd bevezetésre. Az újítások gyakorlati megvalósítására a tervek szerint legfeljebb néhány évet kell várni.

MTI/para