Mečiar végleg távozik a politikából, és a HZDS-nek is befellegzett...

2012. április 28. - 19:32 | Belföld

Még semelyik miniszterelnökkel nem élt meg olyan rendkívüli szituációkat a Szlovák Köztársaság, mint Vladimír Mečiarral. Nevéhez fűződik Csehszlovákia szétválasztása, a vadprivatizáció, valamint a maffia és a titkosszolgálat uralma. Valószínűleg végleg távozik. A SME összegyűjtötte a "Mečiar-életmű" leghírhedtebb botrányait, mozzanatait.

Fenyegette a kommunistákat

"Van elég hely a börtönökben" - jelentette ki nem sokkal 1989 novembere után egy antikommunista találkozón az új belügyminiszter, Vladimír Mečiar. A rendszerváltáskor 47 éves politikus később enyhítette álláspontját, és az 1991-ben alapított HZDS-nél sem jelentett gondot a pártállami múlt.

Fotó: TASRMečiar 1990-ben (Fotó: TASR)

Tiso Villája

Mečiar mindig tagadta, hogy együttműködött volna a kommunista titkosszolgálattal. 1991-es belügyminisztersége idején azonban a trencséni úgynevezett Tiso-villából több korábbi '89 előtti dokumentum eltűnt. 2005-ben a Nemzeti Emlékezet Intézete (ÚPN) bejelentette, hogy megtalálták a "Doktor" fedőnevű ügynök aktájának egy részét...

A távozások mestere

Miniszterelnökként 1990-es lemondólevelében úgy fogalmazott, "egyedül maradtam a nemzettel". A nyilvános politikai viták során általában durván megsértette ellenfelei magánéletét. Érzelgős búcsút vett a néptől 1992-ben, majd kétszer 1998-ban.

A köztársaság szétszakítása

Csehország és Szlovákia kormányfői, Václav Klaus és Vladimír Mečiar 1993 január elsejével véghezvitték Csehszlovákia szétválasztását, két "új" állam alakult. A két ország önállóságának deklarálását 1992 júliusában fogadták el.

Fotó: TASR1992: Ivan Gašparovič házelnök és Vladimír Mečiar aláírják Szlováki önállóságának deklarációját

Babky demokratky - A "demokrata mamák"

1990-től 1995-ig Mečiar a legnépszerűbb politikus volt, ehhez nagyban hozzájárultak újságíró barátai, valamint a Szlovák Televízió és az állami rádió. A pozsonyi Pasienky csarnokba akkoriban buszokkal hordták a szimpatizánsokat a különféle gyűlésekre. Mečiar viccelődött és sértegette ellenségeit, a nagyrészt idős asszonyokból álló tömeg pedig esernyőkkel és szitkozódással támadta meg az "ellenséges" újságírókat.

A lehengerlés...

"(..) Úgyhogy tegyetek meg mindent azért, hogy 1994-ben újra győzzünk. És ha neadjisten előrehozott választások történnének, olyan erősek legyünk, hogy mindent lehengereljünk" - szivárgott ki később az elnök HZDS-es párttitkároknak előadott beszéde, majd később az is kiderült, hogy Mečiar bizony komolyan gondolta a "lehengerelést"...

Szokjátok meg

Egyetlen éjjel alatt 1994 novemberében a HZDS irányítása alá került az összes parlamenti bizottság, a titkosszolgálat, a Nemzeti Vagyonalap és többek között a főügyészség is. Az ellenzék vezetői a környezetvédelmi bizottságban találták magukat. "A válsztásonknak vége, szokják meg" - kommentálta Mečiar az éjjeli ülést.

Akik privatizálnak...

A HZDS, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) és a Szlovákiai Munkásszövetség (ZRS) 1994-től történő országlása idején került Alexander Rezeš tulajdonába a kassai vasmű (VSŽ), az üzletember a mečiari privatizáció ikonjának számított. Vladimír Poór privatizálhatta a Nafta Gbelyt, Karol Martinka a pőstyéni fürdőt, Viliam Soboňa a szilácsi fürdőt, Karol Konárik sörgyárakat, és a sort hosszan lehetne folytatni. A vadprivatizációkból gyakran a maffia is profitált, de soha senki nem lett hivatalosan felelősségre vonva, megbüntetve.

Emberrablás megrendelésre

Mečiar amnszetiái miatt sok dologra már soha nem fog fény derülni, például az akkori államfő Michal Kováč fiatalabbik fiának 1995-ös elrablásával is így vagyunk... Az elnök fiát Ausztriába vitték az "emberrablók", majd később kiderült, hogy az Ivan Lexa által vezetett titkosszolgálat is benne volt az ügyben. A bíróság azonban Mečiar amnesztiáit követően leállította az eljárásokat.

Tánc Claudia Schifferrel, és a könnyes búcsú

Az 1998-as parlamenti választásokat megelőzően a HZDS hatalmas kampányt folytatott. Mečiar több világsztárt hívott Szlovákiába, neki kampányolt a topmodell Claudia Schiffer, de az országban járt akkor Claudia Cardinale és Ornella Muti is.

Fotó: TASR Tánc Claudia Schifferrel (Fotó: TASR)

A párt megnyerte a választásokat, de végül kormányt nem tudtak alakítani. Ekkor született meg a mára már legendás videó, melyen a Szlovák Televízió műsorán énekelve, könnyeivel küszködve búcsúzik el "népétől"...

Robbanás az Elektrában

2000-ben robbantás segítségével kommandósok hatoltak be Vladimír Mečiar Elektrának nevezett villájába, ugyanis azzal gyanúsították, hogy törvénytelen módon fizetett ki korábban jutalmakat. A vén rókát ekkor sem sikerült kihallgatni, ugyanis a villában a HZDS tisztségviselői, és a Markíza stábja várta őket (a stáb riportere Erik Tomáš volt, a jelenlegi Fico-kormány szóvivője)... A vizsgálatot később leállították.

2012: Lemondott

A márciusi előrehozott választások során a HZDS a szavazatok 0,93 százalékát szerezte meg. Erre való tekintettel a hamarosan 70 éves Vladimír Mečiar április 26-án értesítette legközelebbi párttársait, hogy lemond a HZDS elnöki posztjáról. A párt valószínűleg megszűnik.

(sme.sk/para)

Címkék: Vladimír Mečiar, HZDS