Bugár bízik abban, hogy Rudolf Chmel munkatársait Ficoék alkalmazzák

2012. április 30. - 12:53 | Belföld

A megszűnőben lévő kisebbségügyi és emberjogi kormányalelnök hivatalából több fontos beosztású munkatárs távozni kényszerül.

A Fico-kormány megszünteti ezt a hivatalt, majd létrehozza a kisebbségügyi és polgári társadalomért felelős kormánybiztosi posztot. Jelenleg már 12 személyt bocsátottak el, helyettük újakat nem vesznek fel.

Robert Fico ígérete szerint meg kívánja őrizni a kisebbségi politika terén a status quót. Szóvivője, Erik Tomáš elmondta, az elbocsátások értelemszerűek azután, hogy a hivatal megszűnik. Úgy véli, ezzel semmilyen ígéretét nem szegi meg Fico, ugyanis már bejelentette a kormánybiztosi poszt létrehozását, és hogy azt az ellenzék jelöltje töltheti be. Elmondása szerint a volt kormányalelnök munkatársainak egy része majd ebben a csapatban dolgozhat tovább.

A Kormányhivatalból távozik Bukovszky László, a kisebbségi jogok osztályának vezetője, aki korábban a Nemzeti Emlékezet Hivatala archívumának igazgatójaként is tevékenykedett. Befejezi kormányhivatali munkáját Mičúch Ildikó, a kisebbségi oktatásért felelős osztályvezető, illetve Daniel Milo és Dagmar Horná további osztályvezetők.

Bukovszky szerint jelenleg ez egy lépést jelent visszafelé, ugyanis a másik poszt még nem alakult meg és hatáskörei nem világosak.

Nemrégiben kellett távoznia Petőcz Kálmánnak is, aki az emberjogi főosztályt vezette. Ő ennek kapcsán úgy nyilatkozott, hogy a kisebbségek és az emberi jogok ügye 20 évig a Kormányhivatal hatáskörében volt, most azonban az emberi jogok védelme tekintetében nem észlelt komolyabb fellépést a kormányprogramban.

Bugár Béla, a Híd elnöke úgy nyilatkozott, hogy az új kormánybiztos pozíciójáról, és az őt körülvevő személyzettel kapcsolatos kérdésekről tárgyalnak majd Igor Federičcsel, a Kormányhivatal vezetőjével. Bugár reméli, hogy a volt kisebbségügyi kormányalelnök, Rudolf Chmel csapatának egy részét átveszik az új pozícióhoz.

Sme/para