Fico az európai utat akarja járni, de bevezetné a tranzakciós adót

2012. május 2. - 17:43 | Belföld

Robert Fico szerint a globális válság bebizonyította, hogy a piacok mindenhatósága és az állam minimális piaci szerepe nem a megfelelő út. A kormányfő jelezte: ha kell, a Smer-kormány beavatkozik a piaci történésekbe.

"A kormány modern, takarékos, és értelmesen közbeavatkozó államot akar, ami olyan rendelkezéseket hoz, melyek nem deformálják a piacot" - jelentette ki szerdán a parlamentben az új kormány programnyilatkozatának bemutatása közben Robert Fico.

A miniszterelnök szerint a kormány kulcsfontosságú feladata a közpénzek "rendbetétele", de ez nem történhet meg úgy, hogy az alacsony jövedelemmel rendelkezők isszák meg a levét. "A szegény emberek pénztárcája nem vállalhatja a felelősséget azért a válságért, amit a gazdagok és az erősek okoztak" - mondta Fico. A kabinet ezért elutasítja az adóemelést, ami a miniszterelnök szerint főként az alacsonyabb jövedelműeket sújtaná.

Robert Fico megjegyezte, hogy a kormány programnyilatkozata nem tartalmaz konkrét számokat, csak azokat a trendeket és politikát, amelyekkel a célokat el szeretnék érni. A kormányfő tájékoztatása szerint konkrét számokkal csak a szociális partnerekkel történő egyeztetés után tud szolgálni.

Jöhet a tranzakciós adó?

A régióban elsőként a magyar kormány gazdasági minisztere, Matolcsy György vetette fel a pénzügyi tranzakciókra kirótt adó bevezetését. Robert Fico ezt követően az Orbán Viktorral való varsói találkozón közölte, a Smer-kormány érdeklődéssel fogja figyelemmel kísérni az új adónem bevezetését. Szerdán a szlovák parlamentben már konkrétabban felhozta ezt a lehetőséget. "Helyes, etikus, és morális döntés lenne egy ilyen adónem bevezetése" - véleményezte a tranzakciós adót a kormányfő, aki a részleteket ezzel kapcsolatban egyelőre nem pontosította.

Fico szerint a jelenlegi égető problémákat nem lehet közép- és hosszútávú rendelkezésekkel megoldani. "Nekünk ma és holnap kell megoldani a problémákat" - hangsúlyozta. A kormányfő szavai szerint az új szlovák kormány elsősorban a gazdasági növekedést és a munkahelyteremtést fogja támogatni. Szerinte az EU is hasonló filozófiát képvisel. "Ez egy európai út, mi pedig Európában vagyunk, és folytatni szeretnénk a megkezdett utat" - tette hozzá a miniszterelnök.

Autópályát építenek

A kormány a jövőben is PPP konstrukcióban, azaz az állam és a magánszektor együttműködésében fog autópályát építeni, és kiegyensúlyozott közbeszerzéseket akarnak lefolytatni. "Könnyen nyeri el a tendert az, aki a valós ár feléért elvégezné a munkát. Csak az ilyen munka után befejezetlen szakaszok, és kifizetetlen számlák maradnak" - véli Fico.

(sita/parameter)