Lajčák nem számol problémákkal a szlovák-magyar viszonyban

2012. május 2. - 18:38 | Belföld

Miroslav Lajčák külügyminiszter nem számol azzal, hogy a jövőben problémák lesznek a szlovák-magyar kapcsolatokban, s ha fel is merülnek gondok, azokat a felek diplomáciai úton, zárt ajtók mögött kívánják megoldani.

A karrierdiplomata, aki Robert Fico első kormányában is irányította egy ideig a szlovák külügyeket, minderről abban az interjúban beszélt, amelyet a Hospodárské Noviny című cseh gazdasági és politikai napilap közölt szerdán.

"Nem számolok azzal, hogy problémákat kell majd megoldanom. A helyzet más, Európában megváltoztak a körülmények. Országainknak a gazdasági túlélés problémáit kell megoldaniuk, s polgárainknak nem érdekük, hogy bármiféle feszültség legyen Szlovákia és Magyarország között. Mindkét ország tagja az EU-nak és a NATO-nak, s Brüsszelből mindezt látni lehet" - jelentette ki Lajčák.

Hozzátette: "Nem akarom azt mondani, hogy minden rendben lesz, de a szlovák-magyar viszony médiaképe lényegesen rosszabb, mint a valóság. Az ellentéteket diplomáciai úton zárt, ajtók mögött fogjuk megoldani. Nem hagyjuk magunkat provokálni, s nem üzengetünk a sajtó útján."

A miniszter szerint két érzékeny téma van ma terítéken: az egyik az állampolgársági törvény, a másik pedig az 1995-ös szlovák-magyar politikai keretszerződés teljesítésének hiányosságai. "A kormányfők egyetértettek abban, hogy erre vannak a külügyminisztereik. Nekünk nem felel meg a nyilvános vádaskodás és a botránykeltés, és nem hiszem, hogy a magyar félnek megfelelne" - jegyezte meg Lajčák.

A szlovák és a magyar miniszterelnök a múlt héten egy gazdasági-politikai fórum alkalmával tárgyalt egymással Varsóban.

A szlovák külügyminiszter alaptalannak minősítette azt a kérdést, hogy Pozsonyból nézve is olyan veszélyes-e Orbán Viktor, mint ahogy az néha Brüsszelből látszik. "Ilyen kérdést mi egyáltalán nem teszünk fel, mert a mi szempontunkból alaptalan. Orbán Viktornak Magyarországon demokratikus legitimitása van, a kormány elnöke, s ily módon a mi partnerünk. Mi semmi mással nem foglalkozunk" - mutatott rá Lajčák.

Az interjúban a pozsonyi diplomácia vezetője megerősítette: Robert Fico kormánya Európa-párti politikát fog folytatni. A mostani Fico-kormány ráadásul megszabadult attól a tehertől, amelyet a nacionalisták, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) részvétele okozott az első kormányzás idején. A miniszter szerint Brüsszel ma kedveli Ficót, mert nincsenek vele gondjai.

(MTI)