Tovább burjánzik Richter diplomabotránya

2012. május 2. - 08:52 | Belföld

Ján Richter szociális és családügyi miniszter egyetemi végzettsége körül egyre több a kérdőjel – a sme.sk szerint a miniszter bár jogtudományból diplomázott, de mást tanult.

Mindeközben a kompetensek egymásra mutogatnak. A jelenlegi oktatásügyi miniszter, Dušan Čaplovič szerint az Akkreditációs Bizottság jogosult kivizsgálni miniszter-kollégája diplomájának hitelességét. A bizottság vezetője, Ľubor Fišera ugyanakkor úgy nyilatkozott, hogy jogkörök híján addig nem léphetnek, míg erre az oktatásügyi miniszter írásban nem tesz javaslatot.

Ján Richternek a Bál Mátyás Egyetem Jogi kara állította ki az egyetemi fokozatról szóló bizonylatot 2002. január 19-én. Ugyanakkor az egyetem akkori rektora, Milan Murgaš 2002-ben a közvélemény előtt beszélt arról, hogy nem írhatja alá Richter és 38 diáktársa diplomáját, mivel a szakot nem akkreditálták. Murgaš most úgy nyilatkozott, hogy nem emlékszik az ügy részleteire.

Richter még 1999-ben kezdett jogot tanulni a nyitrai Agroinštitút-ban, mellyel a jogi kar akkori dékánja, a későbbi ombudsman Pavel Kandráč kötött szerződést. A diplomák körüli problémákat a karról való távozásáig nem oldotta meg – s azok fennmaradtak utódja, Július Kováč idejében is.

Kováč azt nyilatkozta, nem tudja, hogy Richter diplomáját visszadátumozták-e.

Ján Richter azzal védekezik, hogy a diplomáján az államvizsgák dátuma, január 19-e szerepel. szerepel.

- sme.sk/para -