Hlina: Minden magyartól bocsánatot kérek Ján Slota miatt

2012. május 4. - 10:19 | Belföld

Bocsánatot kért minden magyartól Ján Slota szavai és tettei miatt a parlamentben Alojz Hlina, az Egyszerű Emberek parlamenti képviselője.

Alojz Hlina a parlamentben szánta rá magát a bocsánatkérésre, és a magyarok elnézését kérte azért is, hogy Slota ilyen sokáig hatalmon volt, és befolyása volt erre az országra. A parlamenti képviselői szavai szerint Slota mindent elrontott, amit lehetett. "Minden hibát elkövetett a kölcsönös kommunikáció során. Ha magyar lennék, olyan mély sértődöttséget éreznék, amely örökre megmaradna bennem. Az ilyen emberek örökre diszkvalifikálják magukat ebben a témában" - üzente Hlina Ján Slotának.

Hlina három éve civil aktivistaként már bocsánatot kért a magyaroktól, most parlamenti képviselőként tette ugyanezt. "A magam és minden olyan ember nevében kérem a magyarok bocsánatát, akik azt gondolják, hogy erre szükség van. Hiszem, hogy az esetleges problémákról együttérzés és kölcsönös tisztelet mellett tudunk majd beszélni" - jelentette ki a Matovič-féle Egyszerű Emberek listáján parlamentbe jutott képviselő.

Van mit tanulni a magyaroktól

Hlina szerint a szlovákoknak van mit tanulniuk a magyaroktól. "Megtanulni, hogyan szeretik a magyarok a szülőföldjüket. Az egészséges hazafiság nagyon fontos és szükséges, valamint stabilitást eredményez. Minden magyar polgártársnak és szomszédnak minden jót, és sok sikert kívánok" - tette hozzá Hlina.

Anton Martvoň, a Smer képviselője reagált Alojz Hlina felszólalására. Álláspontja szerint már túl sok szó esik a szlovák-magyar kapcsolatokról, miközben Lengyelországgal és Ukrajnával is lehetne kapcsolatokat építeni. "Nem gondolom, hogy helyes dolog lenne folyamatosan bocsánatot kérni, mert Magyarország is hozott Szlovákiával szemben bizonyos lépéseket. Ezért szerintem a legjobb mód kommunikálni és tárgyalni, de nem bocsánatot kérni" - tette hozzá a Smeres képviselő azzal, hogy Ján Slotának személyesen kéne inkább bocsánatot kérnie.

(tasr/parameter)