Áder beiktatása után kész találkozni Gasparovič-csal

2012. május 5. - 07:19 | Belföld

Négy év után ismét Szlovákiában, a magas-tátrai Csorba-tónál rendezik meg a visegrádi négyes országainak államfői szintű találkozóját.

A szombaton kezdődő V4-es csúcson ezúttal három államfő vesz részt. A vendéglátó tisztét Ivan Gasparovič szlovák államfő tölti be. A találkozóra Csehországból Václav Klaus, Lengyelországból pedig Bronislaw Komorowski köztársasági elnök érkezését jelezték előre.

Magyarország részről - a budapesti Külügyminisztérium pénteki közlése szerint - "a jelenlegi közjogi helyzet miatt" nem vehet részt államfő az eseményen, ezért Magyarországot Balogh Csaba pozsonyi nagykövet képviseli.

A külügyi tárca tájékoztatása szerint Áder Jánost ugyan az Országgyűlés szerdán már megválasztotta, de még nem lépett hivatalba, így megválasztott köztársasági elnökként nem tud részt venni a találkozón. A külügyi tárca hangsúlyozta: május 10-én esedékes beiktatását követően Áder János kész Pozsonyba utazni, hogy találkozzon szlovák kollégájával, Ivan Gasparovičcsal.

A szombattól vasárnapig tartó V4-csúcstalálkozó első plenáris ülésén a központi téma az lesz, milyen álláspontot képviseljenek a tagországok a májusi chicagói NATO-csúcstalálkozón. A V4-ek államfői a visegrádi térség regionális identitásának megerősítéséről, az idegenforgalmi együttműködés fejlesztéséről, valamint az Európai Unió keleti partnerségi politikájáról is egyeztetnek majd.

mti/para