DIPLOMAÜGY: Kétes aláírás, és megsemmisített oklevelek Richter ügyében

2012. május 7. - 11:59 | Belföld

További kétségeket vet fel Ján Richter (Smer-SD) munkaügyi miniszter 2002-ben megszerzett alapdiplomája. A dátum és a szakirány után gyanús a rajta lévő aláírás, amelynek a dékántól kellene származnia. Az iskola ráadásul megsemmisítette a 39 hallgató vitatott módon szerzett diplomáját - írja a Sme.

A 2002. január 19-én kelt diplomán két aláírás található, egyik az akkori rektoré, Milan Murgašé, a másik viszont olvashatatlan. A Bél Mátyás Egyetem jogi szakirányának akkori dékánja, Pavel Kandráč állítja, hogy nem az ő aláírása szerepel a diplomán. Állítja, hogy semmi köze a kiállított diplomához. Kandráč akkor hagyta el az egyetemet, amikor kinevezték ombudsmanná.

A Sme megkérdezte utódját, Július Kováčot is, aki viszont csak 2002. április 1-től került az egyetemre, és szintén azt állítja, nem az övé az aláírás. Hogy kié lehet az elvileg a dékánnak tulajdonított aláírás, azt sem tudta megmondani.

Beáta Kosová, az egyetem jelenlegi rektora szerint az aláírás Zoltán Valentovičé lehet, aki akkoriban Kandráč helyettese volt, és aláírhatott diplomákat. Ő azonban már nem él. Kosová nem tudta megmondani, hogy olyan időszakban írta-e alá a diplomákat, amikor erre megvolt a jogköre.

A történet résztvevői közül senki nem tudta egyelőre tisztázni, hogyan születhettek a januári keltezésű diplomák. Az iskolán nem található írásos dokumentáció arról sem, hogy Kováč és Murgaš hogyan zárták le az ügyet, miután kijelentették, hogy nem szerezhettek diplomát, mivel a karnak nincs meg a megfelelő akkreditációja.

Murgaš, aki a Smer egykori tagja, nem tudta megmagyarázni azt sem, hogyan történhetett, hogy a 39 hallgató első diplomáit megsemmisítették az egyetemen, erre ugyanis semmilyen indoklás nem található.

Murgaš 2002. június 6-án jelentette ki, hogy az egyetemen a nemzetközi jogi kar nem akkreditált, és az ezen tanulók nem kaphattak diplomát. Richter végül az ún. jogi karon kapta meg a diplomáját. Kosová ma azt állítja, minden törvényesen zajlott, ugyanis az említett karon jogi szakirányú tárgyakat oktattak.

Úgy véi, a nemzetközi jog a jogi karon belüli specializáció volt, és ebből csináltak államvizsgát is.

Az oktatásügyi minisztérium a múlt héten megerősítette, hogy a nemzetközi jog és kapcsolatok elnevezésű szakirány nem volt akkreditált.

Az sem világos, hogy vajon mikor keletkezett Richter diplomája. Murgaš, Kandráč és Kováč nyilatkozataiból ugyanis az derül ki, hogy január 19-én még nem létezett. A visszafele történő dátumozás azonban tiltott. Kosová szerint az az államvizsgák időpontja lehetett.

Richter az alapdiplomájának köszönhetően továbbtanulhatott. Elvégezte a mesterképzést, 2007. szeptember 6-án pedig jelentkezett a rigorózusi vizsgára. Két héttel később már le is adta 86 oldalas rigorózusi munkáját, mely a tulajdonjog megszerzésével foglalkozott. Richter azt állítja, hogy munkája megírását már korábban elkezdte, és a katedra által ajánlott témák közül választott. 2007 októberében már megkapta JUDr. titulusát.

Richter munkája leginkább a Polgári Törvénykönyv rendelkezéseit taglalja, hiányzik belőle azonban a kidolgozó saját nézetei. Kováč szerint egy rigorózusi munka részének kellene lennie a saját hozzáadott értéknek, ugyanakkor konkrétan Richter munkáját nem akarta értékelni.

Sme/para