Újabb szlovákiai magyarok fordulnak a strasbourgi bírósághoz állampolgárságuk elvesztése miatt

Újabb szlovákia magyarok fordulnak a strasbourgi emberi jogok európai bíróságához szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt - hangzott el Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke és a három érintett közös szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Gubík László joghallgató, az egyik érintett elmondta: szlovák állampolgárságuk elvesztése miatt jogi vákuumban élnek, elveszítették lakcímüket és választójogukat is. Számukra egyetlen megoldás létezik, ha eltörlik a törvénymódosítást - tette hozzá.

"Talán nincs még nyolc ilyen ember, aki ennyire ragaszkodik szlovák állampolgárságához" - állapította meg ironikusan a magyar állampolgárságot szerzett Gubík László, majd leszögezte: továbbra is vallják, nem veszítették el szlovák állampolgárságukat. Álláspontja alátámasztásául idézte a szlovák alkotmányt, amely rögzíti: akarata ellenére szlovák állampolgárságától senki nem fosztható meg.

 Dolník Erzsébet korábbi parlamenti képviselő azt mondta: követelik, a strasbourgi szervek szólítsák fel a szlovák kormányt, hogy ezt a nem európai és az emberi jogokat sértő törvényt helyezzék hatályon kívül. Hozzátette: számukra nem megoldás az, amit az új szlovák kormányfő, Robert Fico emleget a törvény megváltoztatására. Mint kifejtette: az élettől teljesen elrugaszkodott jogszabályról van szó, majd beszélt a szlovák fél "állandó igyekezetéről", amely a szlovákiai magyarság minél gyorsabb asszimilációjára irányul.

Kassai Gyula református lelkész a magyar nemzetpolitika megváltozását emelte ki, és úgy fogalmazott: a háttérben maguk mögött tudhatnak egy országot és egy nemzetet. Ugyanakkor tudatában kell lenni annak - folytatta -, hogy akkor lesznek képesek eredményeket elérni, ha ott helyben felvállalják identitásukat, meggyőződésüket és képesek harcolni nyelvükért.

A szlovákiai magyarok száma rohamosan csökken - jegyezte meg, hozzátéve: nemcsak az állampolgárságuk visszaszerzéséért és az emberi jogokért harcolnak, beadványuk "hadüzenet is az asszimiláció ellen".

Lomnici Zoltán arról beszélt, minden segítséget megadnak az érintetteknek, és ezzel párhuzamosan vizsgálja annak lehetőségét is, hogy magánszemélyként eljárást kezdeményezzen Szlovákia ellen. Ezt azért is szeretné meglépni, mert a strasbourgi eljárás nem vezethet a törvény megsemmisítéséhez, márpedig ez a cél.

Kezdeményezéséhez a magyar EP-képviselők segítségét is várja - jelezte. Hangsúlyozta: becsületbeli ügyről van szó, minden meg kell tenni, hogy azt a jogtiprást, amit a szlovák állam elkövet a magyar állampolgárságot felvett nemzettársainkkal, kivédjék. Hozzátette: a magyar állam lehetőségei korlátozottak, ugyanakkor az EMT kötelességének tekinti, hogy fellépjen védelmük érdekében. Utalva az érintettek helyzetére megjegyezte: akinek nincsenek dokumentumai, az adott országban gyakorlatilag nem tud létezni, ugyanakkor azt határozottan jelezték, a szülőföldjükön szeretnének maradni.

Mint közölte: a nyolc érintett magyar képviseletét ingyenesen vállalják, egyikükkel még nem tudták felvenni a kapcsolatot.  

Elhangzott az is, hogy a napokban adják át Máriapócson az emberi méltóság templomát, amely minden jogsérelmet elszenvedett magyar zarándokhelye lehet.

mti/para