Állambiztonsági kérdés, hogy Rafaj írt-e alá Slota helyett

2012. május 10. - 12:26 | Belföld

Civil aktivisták évek óta a bíróságon harcolnak azért, hogy kiadják számukra azokat a kamerafelvételeket, amelyek igazolhatnák.

Az eset négy évvel ezelőtt történt, amikor a Sme rajtakapta Rafael Rafajt (SNS), amint Ján Slota nevét is aláírja a parlamenti jelenléti listára. A lap akkori kérdésére Rafaj úgy válaszolt, hogy majd kiderül az igazság. Az azonban azóta sem derült ki, ugyanis az Eurea polgári társulás hiába küzd a bíróságon a parlamenti folyosóról készült hivatalos felvételek kiadásáért, a bíróság erre nem kötelezi a parlamentet.

Soňa Pőtheová, a parlament sajtóosztályáról egyúttal közölte, hogy a felvétel fizikailag már nem is létezik, tehát törölték. A felvételeket általában hét napig archiválják, ez esetben sem történt ez másként.

Slota 2008-ban azt állította, hogy maga írt alá, de ezt bizonyítani nem tudta, és nem is kellett. A parlament elutasította a felvételek kiadását, a bíróság pedig helyt adott e tettüknek. A múlt héten kapta meg az Eurea társulás a bíróság legutóbbi ítéletét, három kerületi bíró egyhangúlag jóváhagyta a parlament cselekedetét.

A parlament az ügy lezártáig nem kommentálja a történteket. Annyit közöltek, hogy a parlamenti folyosó is része azon biztonsági rendszernek, amely a különleges fontosságú objektumok védelmére hivatott.

A bíróság a legutóbbi ítéletében kimondta, hogy az ilyen felvételeket csak az ügyészségek, a bíróságok, vagy a titkosszolgálatok tekinthetik meg. A bíróság elismeri, hogy a felvétel egy képviselő jogtalan cselekedetének bizonyítéka is lehet, de szerintük ez sem számít.

A társulás ügyvédje, Vladimír Šárnik hangsúlyozta, hogy a bíróság még csak jelezni sem próbálta, miképp veszélyeztetné az állam biztonságát, ha a nyilvánosság megtudná, hogy az egyik képviselő aláhamisítja egy másik képviselő aláírását a parlamenti jelenléti listán. Úgy véli, az indoklás nem sugall semmilyen biztonsági veszélyt, ellenben azt, hogy a bíróság a parlamentnek szeretne igazat adni.

A következőkben ismét a Legfelsőbb Bíróság elé kerül az ügy, amely egyszer már visszautalta azt a kerületi szerv elé.

Sme/para