Richter megjelölés nélkül lopott a Polgári Törvénykönyvből

2012. május 10. - 14:14 | Belföld

Ján Richternek a bakkalaureátusi diplomája mellett már a rigorózusi munkája miatt is magyarázkodnia kell.

A Fico-kormány munkaügyi miniszterének gyanús körülmények között megszerzett alapdiplomájáról már egy ideje cikkezik a sajtó, a TA3 hírtelevízió viszont közölte, hogy az ezt követően megszerzett jogászdoktori címe, illetve az azt elősegítő rigorózusi munkája körül sincs minden a legnagyobb rendben.

Richter a rigorózusi munkájában a tulajdonjog megszerzésével foglalkozott. A hírtévé közlése szerint gyakran idézett a Polgári Törvénykönyvből, de az idézett részeket nem jelölte ki. "Az idézett részt a megfelelő módon el kell különíteni a többi szövegtől, megjelölni, hogy idézetről van szó, valamint utána megjelölni a forrást" - jegyezte meg Dušan Katuščák szakértő.

A TA3 szerint Richter legalább tíz alkalommal idézett a Polgári Törvénykönyvből megjelölés nélkül, és azt még a felhasznált irodalomban sem tüntette fel.

"Nem tudok róla, hogy ne lett volna idézve. Ami a rigorózusi munkámban áll, amellett kiállok" - fogalmazott a tévé kérdésére a miniszter.

Katuščák szerint nem lehet Richter munkáját plágiumnak nevezni, mert ahhoz az egésznek csak egy másolatnak kellene lennie, az értékelésével viszont nem ért egyet. Véleménye szerint nem A, hanem valahol D vagy E osztályzat körülire értékelné.

SITA/para