Betegnek nevezte és nem hagyná egyedül szaladgálni a homoszexuálisokat az Egyszerű Emberek képviselője!

2012. május 11. - 12:19 | Belföld

Štefan Kuffa (Egyszerű Emberek) betegnek tartja a homoszexuálisokat, és mint kijelentette, felelőtlennek tartja, hogy hagyják őket egyedül szaladgálni az utcán.

"Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) valamikor a lelki betegségek közé sorolta a homoszexualitást... Hagyni, hogy a betegek egyedül, segítség nélkül szaladgáljanak az utcán, az nagyon nagy hiba..." - jelentette ki Kuffa Martin Poliačik (SaS) képviselő megjegyzésére, hogy Szlovákiában bevezethetnék a regisztrált partnerség elvét.

Előtte Poliačik beszédében, amellyel a kormányprogram vitájában vett részt, elmesélt egy történetet "A meleg Jankóról", amellyel egy homoszexuális fiú sorsát akarta illusztrálni, akit az apja kihajított otthonról. Mint mesélte, Jankó később talált egy partnert, akivel évekig együtt élt, ám egyszer az utcán elütötte a hideg villamos, és a jogi vákuum miatt a kórházban elutasították az állapotáról való információnyújtást a partnerének. A partner nem fizethette Jankó számláit sem, és miután meghalt, vagyonát az édesapja örökölte, aki évekkel korábban kidobta őt. "Továbbra is ignorálni fogjuk ezt a kisebbséget? További négy évig eltűrjük, hogy vannak emberek, akik alapvető jogaikat nem tudják érvényesíteni a társadalomban?" - jelentette ki Poliačik, és a Smer-SD szemére vetette, hogy a kormányprogram nem beszél másfajta, csak nemzeti kisebbségekről.

Igor Matovič, az Egyszerű Emberek vezetője "klisének" tartja Poliačik érveit, ugyanis mint mondta, ma is lehet kötni egyfajta egyezséget, és az úgymond idegen személyről információt szerezni. "Ne teremtsünk problémát ott, ahol nincs" - jegyezte meg.

Kollégája, Richard Vašečka szerint a homoszexuálisoknak nincs joguk a regisztrált partnerséghez. "Azok a privilégiumok, amelyek a családot illetik, azért vannak, mert a társadalom jólétét szolgálják" - mondta. Emlékeztetett arra is, hogy a katolikus egyház nem arra apellál, hogy diszkriminálják a homoszexuálisokat, "csak" az orientációjukat erkölcsileg rossznak és ferdének tartják. Hozzátette, hogy bár ez különös, de a szociáldemokrata kormány a garancia arra, hogy ez az állapot a következő négy évben nem mozdul semerre.

Branislav Škripek, szintén az Egyszerű Emberek frakciójából felvetette, hogy Szlovákiában mintegy 4%, tehát összesen kb. 220 ezer homoszexuális ember él. "Életem során mindössze eggyel találkoztam" - mondta.

Poliačik biztosította arról, hogy annál sokkal több van, és hogy az SaS előző ciklusbeli képviselője, Stanislav Fořt nem az egyetlen meleg képviselő volt a parlamentben. Kuffának úgy válaszolt, hogy a WHO régen törölte a betegségek listájáról a homoszexualitást. "Elállt a lélegzetem... Ha úgy gondolja, hogy ennek ott kéne lennie, akkor adnék Önnek néhány órát erről" - jegyezte meg. Úgy látja, hogy ha az amerikai elnök, Barack Obama is egy célkitűzésnek tartja ezt, akkor Szlovákia is előrébb léphetne.

Kuffa erre úgy reagált, hogy súlyos hibának tartja a homoszexualitás kitörlését a betegségek listájáról, ő személy szerint pedig pszichiáterhez vagy gyógykezelésre küldené őket. Úgy véli, hogy ők olyan csoportot alkotnak, akikkel speciálisan kellene foglalkozni. Egyúttal kifejtette, hogy veszélyesnek tartja az egynemű párok számára a gyermekek örökbefogadásának engedélyezését, ugyanis szerinte annak szexuális orientációját nagyban befolyásolja a neveltetése. Hasonlóképp vélekedett Vašečka is, aki elmondása szerint éppen ezért igyekszik "megfelelően" formálni hétéves kisfiát...

SITA/para