Jól szerepeltek a magyar tannyelvű alapiskolák diákjai az országos felmérésen

2012. május 11. - 09:45 | Belföld

Jó eredményeket hozott az alapiskolák végzősei által készített, "Tesztelés 9" nevet viselő tudásszint-felmérés Szlovákiában, amely azt jelezte: nincs érzékelhető különbség a magyar és a szlovák nyelvű általános iskolák diákjainak tudásszintje között.

Szlovákiában összesen 43 513 végzős diák vett részt az általános iskolák kilencedikeseinek - még márciusban tartott, de később kiértékelésre kerülő - tudásszint-felmérésében. Közülük 2874-en voltak magyar tannyelvű iskolákat látogató diákok.

A matematika-eredmények országos átlaga eddig 57,5 százalék lett, a különbség a szlovák és a magyar tannyelvű intézmények között elhanyagolható, és jelentős régiós eltérések sem voltak tapasztalhatóak. A magyar tannyelvű iskolák szlovák nyelv és irodalomból 59,4 százalékos eredményt értek el, míg a szlovák tanintézmények 54,5 százalékra teljesítettek.

Hrbácsek-Noszek Magdaléna, a "Tesztelés 9" , a magyar nyelvre és irodalomra vonatkozó részének koordinátora úgy véli: ez mégsem egyértelműen azt jelenti, hogy szlovák nyelvből magasabb lenne a magyar diákok tudásszintje szlovák társaiknál.

"A szlovák iskolába járó diákok, illetve a magyar iskolába járó diákok más-más feladatsort kaptak. A feladatok a pedagógiai dokumentumok függvényében készülnek, melyek a két iskolatípusban természetesen eltérőek, mint ahogy a szlovák nyelv és szlovák irodalom tanításának a módszertana is" – nyilatkozta a koordinátor az MTI-nek. Hozzátette: ebből kifolyólag óvatosan kell bánni az olyan - a sajtóban megjelent - kijelentésekkel is, hogy a magyar iskolákban egyértelműen színvonalas szlováknyelv-oktatás folyik.

A nyitrai egyetem oktatója szerint az országos átlag az elsajátított tananyag, annak gyakorlati alkalmazásának, a képességeknek és jártasságoknak a tükre. Rámutatott: a tesztekre vonatkoztatott elmélet szerint az számít jó eredménynek, ha a tudásszint felmérés az egész populációra levetített átlaga 50-60 százalékos eredményesség között mozog.

"Ezt figyelembe véve mind a matematika, mind a magyar nyelv és irodalom, valamint a szlovák nyelv és irodalom értékmutatója jó" - mondta el Hrbácsek-Noszek Magdaléna. Hozzáfűzte: a még folyamatban lévő értékelés előzetes eredményei azt mutatják, hogy minden egyes műveltségterületen van még mit tenni azért, hogy a színvonal emelkedjen. "A végleges eredmények júniusra készülnek el" - tette hozzá.

(MTI)