IVO: Romlott a demokrácia helyzete Szlovákiában

2012. május 16. - 15:40 | Belföld

Romlott a demokrácia helyzete 2012 eddig eltelt időszakában Szlovákiában a tavalyi év második fél évéhez képest a pozsonyi Közéleti Kérdések Intézetének (IVO) szerdán nyilvánosságra hozott, "Barométer" nevet viselő jelentése szerint.

Az IVO szerint a "demokrácia minőségének" romlásához a jogalkotás folyamatában tapasztalt, valamint az emberi és a kisebbségi jogok terén beállt változások járultak hozzá.

A civil szervezet által megadott értékelési skála szerint Szlovákiában a demokrácia helyzete 2012 első negyedévében 2,8-as értékre gyengült (az értékelés szerint az 1-es osztályzat a legjobb és az 5-ös a leggyengébb) a 2011 második fél évében kimutatott 2,6-os értékhez képest.

Az értékelés kapcsán Grigorij Meszezsnyikov, az IVO elnöke rámutatott: az adatok ugyan a május 15-i helyzetet mutatják, de az eredmények az előző és a jelenlegi új kormányzat tevékenységéhez egyaránt kötődnek.

Az IVO Barométer négy szegmensben vizsgálja a demokrácia elveinek betartását. A jelentés a demokratikus intézmények és a jogállamiság, a törvényalkotási folyamat helyzetét, az emberi és kisebbségi jogok betartását, valamint a sajtó függetlenségét értékeli.

Az IVO elnöke szerint leginkább az előző kormányzat januárban és februárban tapasztalt tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy a törvényalkotás folyamatának értékelése a tavalyi 2,25-ös értékről 2,5-re esett vissza. Ezzel kapcsolatban Meszezsnyikov az egészségügyi nővérek béremelését rendező - "a rendszerbe beilleszthetetlen és az anyagi hátteret nélkülöző" - törvény jóváhagyását emelte ki.

A kisebbségek jogai terén tapasztalt visszaesés (3,0 értékre módosították a korábbi 2,75-ös érték helyett) viszont Grigorij Meszezsnyikov szerint már a jelenlegi kormánygarnitúrához köthető. Az IVO elnöke szerint az új kormány tevékenysége eddig arra mutat, hogy az nem rendelkezik koncepcióval a kisebbségek helyzetének javítására.

Meszezsnyikov szerint "nem voltak meggyőzőek" a kormányprogram kisebbségeket érintő tervei. Hozzátette: ugyanakkor a gyakorlat mutatja majd meg, hogy mi lesz az, amit a jelenlegi kormánygarnitúra megvalósít ezen a téren. Martin Bútora, az IVO tiszteletbeli elnöke Meszezsnyikov megállapításával összefüggésben rámutatott: voltak már olyan kormányprogramok, amelyek konkrét előrelépéseket deklaráltak a gyakorlat viszont eltért ettől.

Az IVO Barométer szerint idén a szlovákiai demokratikus intézmények és a jogállamiság helyzetének terén nem volt érzékelhető jelentős változás, ezért az ország a jelentésben ismét közepesnél valamivel jobb (2,5) osztályzatot kapott. Hasonló - azaz változatlan - volt a helyzet a sajtó függetlensége terén is, ezen a téren közepesnek (3,0) értékelte a jelenlegi helyzetet a civil szervezet.

mti/para

Címkék: demokrácia, IVO