Büntetnék a homoszexuálisok elleni gyűlöletbeszédet

2012. május 17. - 15:59 | Belföld

Már 23 európai országban létezik, Szlováiában is bevezetnék az LGBT-közösség elleni gyűlöletkeltő megnyilvánulások büntetését civil aktivisták.

A homofóbia és transzfóbia elleni harc világnapján, amelyet ma ünneplünk, tettek egy közös nyilatkozatot a homoszexuálisok szlovákiai szervezetei, amelyben hangsúlyozzák, hogy ezen a napon több fejlett ország vezető politikusai szimpátiájukról biztosítják az LGBT (leszbikus, gay, biszexuális, transzszexuális) közösség tagjait, elítélik a homo- és transzfóbia különböző formáit, és nem egyszer különböző kezdeményezéseket tesznek a közösség jogainak szélesítésére. Szlovákia azonban kivételt képez.

"Nem egész egy héttel annak 22. évfordulója előtt, hogy a WHO kitörölte a betegségek listájáról a homoszexualitást, a szlovák parlamentben Štefan Kuffa, az Egyszerű Emberek képviselője mégis betegségnek nevezi azt" - áll a Másság, a Szivárvány Pride Pozsony 2012, a QLF, a TransFúzia és a Museion szervezete közös nyilatkozatában. Úgy véli, hogy Kuffa kijelentései éppen azok, amelyeket a politikusoknak el kellene ítélniük és elhatárolódniuk attól, mégpedig nemcsak azért, mert arra különböző európai és világszervezetek rendre felszólítanak, hanem a polgáraik iránti tiszteletből.

Emlékeztette, hogy az Európa Tanács főtitkára, Thorbjorn Jagland épp a minap jelentette ki, hogy Európa nem engedhet az LGBT-közösség jogaiból, és a diszkriminációjuk, a velük szembeni előítéletek nem maradhatnak reakció nélkül. Éppen ezért a civilek felszólítják a szlovák politikusokat, és elsősorban Pavol Paškát, hogy tegyenek így, és büntetőjogi következményekkel járjon a homoszexuálisok elleni gyűlöletbeszéd.

Kuffa kijelentésével egy napon Zoran Milanovič horvát szociáldemokrata kormányfő bejelentette, hogy egy törvényjavaslatot készítenek elő, amely az egynemű párok számára hasonló jogokat biztosít, mint a heteroszexuálisok számára. Az LGBT szervezetek figyelmeztetnek, hogy amennyiben ez megtörténik, akkor Szlovákia lesz az egykori Ausztria-Magyarország utolsó állama, amely az egynemű párok számára még a legalapvetőbb jogokat sem biztosítja.

Sme/para