Törvényt sértett az előző Fico-kormány igazságügy-minisztere

2012. május 18. - 14:21 | Belföld

A Besztercebányai Járásbíróság úgy döntött, hogy Viera Petríková kijelentései túllépik a szabad véleménynyilvántás határait.

Petríková, aki Štefan Harabint követte az igazságügy-miniszteri székben, miután az a Legfelsőbb Bíróság elnöke lett, egy besztercebányai bírót, Juraj Babjakot vádolt azzal, hogy korrumpálható. A bíróság úgy ítélte meg, hogy ezzel túllépte a szabad véleménynyilvánítás határait.

"Nem minden kritika jogos" - jegyezte meg a tárgyaláson a bírónő. Petríková nem jelent meg.

Babjak az első Fico-kormány idején gyakran kritizálta az igazságügyben uralkodó állapotokat, és egyes bírók ellen indított igazságtalan fegyelmi eljárásokat, amelyek egyikének ő is áldozatául esett.

Ő az egyik alapító tagja A nyílt igazságszolgáltatásért elnevezésű kezdeményezésnek, valamint az Öt mondat című felhívás és a Pirosat Harabinnak című tiltakozó felhívás aláírói közt is szerepel.

Babjak nem pénzbeli kártérítést követel, hanem hogy Petríková a napilapokban közölje bocsánatkérését, és hasonlóképp bocsánatkérést követel a jelenlegi igazságügy-minisztertől is, mégpedig a parlamentben, ahol az ellene irányuló kijelentéseket tették. Ezekről még nem döntött a bíróság.

Sme/para