Meg akarják szüntetni Gubík László egészségügyi biztosítását

Felszólította egészségbiztosítója Gubík Lászlót - akit magyar állampolgársága nyilvános felvállalását követően megfosztottak szlovák állampolgárságától -, hogy jelentkezzen ki az egészségbiztosítási rendszerből - tudta meg az MTI pozsonyi irodája az érintettől szombaton.

Amennyiben Gubík László eleget tesz a felszólításnak, elveszti az egészségügyi ellátásra való jogosultságát, ha viszont nem, pénzbírsággal kell számolnia.

Az egészségbiztosító előzőleg, még tavaly novemberben levélben szólította fel Gubík Lászlót: igazolja, hogy rendelkezik állandó lakhellyel Szlovákiában. Erre Gubík László - mivel tárgytalannak tartotta a megkeresést - nem válaszolt. Amikor a márciusi parlamenti választások során bebizonyosodott, hogy több más szlovákiai magyarral együtt törölték a választói névjegyzékből és a lakossági nyilvántartásból is, az ennek tényét bizonyító önkormányzati igazolással felkereste az egészségbiztosítót.

"A biztosítóban - mivel egyetemista vagyok - a hallgatói jogviszony igazolását kérték tőlem. Ezt a budapesti iskolámból meg is kaptam, majd akkreditáció céljából elküldtem az oktatásügyi minisztériumba. A választ, illetve a szükséges igazolást pénteken kaptam kézhez, ezzel rögtön elmentem a biztosítóhoz" - mondta el az MTI-nek Gubík László. Hozzátette: itt közölték vele, hogy ki kell jelentkeznie az egészségbiztosítóból és az állandó lakhelye elvesztése óta esetleg igénybe vett egészségügyi ellátás költségeit meg kell térítenie a biztosítónak.

Az üggyel kapcsolatban Lomnici Zoltán, az érintett szlovákiai magyaroknak jogi segítségnyújtást biztosító Emberi Méltóság Tanácsának elnöke az MTI-nek szombaton adott nyilatkozatában azt mondta: az eljárás biztosan jogellenes, és a mostani eset újabb bizonyíték arra, hogy a szlovák hatóságok jogsértések sorozatával próbálják elérni, hogy minél kevesebb határon túli magyar vegye fel a magyar állampolgárságot. Rámutatott: ezzel a fajta nyomásgyakorlással már a hasonló helyzetbe került Tamás Ilona, a héten 100. születésnapját ünneplő legidősebb szlovákiai magyar pedagógus esetében is próbálkoztak a szlovák hatóságok.

"A strasbourgi eljárás megindítását követően meghátrált a szlovák állam, és az ő esetében egy értesítést küldtek arról, hogy betegség és kórházi kezelés esetén nem kell fizetniük az ellátásért" - mondta el Lomnici Zoltán.

(MTI)