Pavol Frešo váltja Dzurindát az SDKÚ elnöki székében

2012. május 19. - 16:49 | Belföld

Az SDKÚ a sikertelen parlamenti választások után szombaton új elnököt választott, Dzurinda utódja Pavol Frešo lett.

A pártelnök-választás első körében Pavol Frešo 178, Lucia Žitňanská 146, Viliam Novotný pedig 59 szavazatot szerzett, 30 szavazat pedig érvénytelen volt. A második körbe az első két helyezett jutott tovább, a szavazás végeredménye: 242 szavazat Frešonak, 154 szavazat Žitňanskának, 8 szavazócédula volt érvénytelen. Az SDKÚ új elnöke Pavol Frešo.

Frešo egységes pártot akar

Az elnökválasztás előtt Pavol Frešo beszédében kijelentette: egységes pártot szeretne faragni az SDKÚ-ból. Véleménye szerint Lucia Žitňanská nagy szerepet játszott abban, hogy a párt átlépte a parlamenti bejutáshoz szükséges 5 százalékos eredményt, ezért a volt igazságügy-miniszternek mindenképpen felajánlja az SDKÚ alelnöki posztját - rajta kívül pedig a régiók képviselőit szeretné látni a többi alelnöki poszton. Azt szeretné, hogy ezekre a posztokra a párt Kassa, Besztercebánya, és Eperjes megyei szervezetei állítsanak jelölteket.

"A pártot alulról szeretném felépíteni, sikert akarok elérni a megyei választásokon" - jelentette ki Frešo. Az új pártelnök szerint a jelenlegi sikertelenség oka, hogy az SDKÚ nem szólította meg kellőképpen a középosztályt, és ebben a rétegben sok szavazatot veszített. Hibának tartja, hogy a párt nem harcolt eléggé a monopóliumok ellen, és ezt a témát teljes egészében meghagyta a baloldalnak. Kritizálta a párt Gorilla-ügyhöz való hozzáállását is. Pavol Frešo a jövőben nem szeretné, hogy a párttagság ne értsen egyet bizonyos személyek különböző posztokra történő jelölésével, és álláspontja szerint ezekben az ügyekben mostantól minden esetben az SDKÚ elnöksége fogja meghozni a döntést.

Mikuláš Dzurinda elsőként gratulált Frešonak, a párt megalakítása óta ő töltötte be az elnöki tisztséget. Pozíciója az utóbbi 2-3 évben gyengült meg, amit az is bizonyított, hogy a 2010-es parlamenti választások idején, bár a párt élén maradhatott, az első helyet az SDKÚ-DS listáján már a politikai újoncnak számító Iveta Radičová kapta meg. Dzurinda pozíciója és társadalmi megítélése a 2011-ben kirobbant Gorilla-botrány miatt is jelentősen meggyengült.

(parameter/sita)