Fico ellesi a tranzakciós adót Magyarországtól, és támogatja a közös európai kötvények ötletét

2012. május 21. - 16:03 | Belföld

Szlovákia támogatni fogja azokat a francia törekvéseket, hogy az EU közös kötvényeket bocsásson ki a gazdasági fejlődést elősegítő projektek támogatásának finanszírozására valamint az Európai Befektetési Bank 10 milliárd euróval való feltőkésítése céljából - adta hírül Robert Fico bejelentésére hivatkozva a SITA szlovák hírügynökség hétfőn.

A szlovák kormányfő erről, Francois Hollande francia államfő a közös európai kötvények kibocsátását célzó - a hétvégén bejelentett - felvetése kapcsán beszélt a pozsonyi parlament európai ügyekkel foglalkozó bizottságának ülését megelőzően hétfőn.

"Az Európa Tanács talaján minden a gazdasági fejlődést támogató és a nagy infrastrukturális befektetéseket célzó kezdeményezést támogatni fogok" - szögezte le Robert Fico.

A szlovák miniszterelnök, emellett - példaként Magyarországot említve - a pénzügyi tranzakciók megadóztatásának terveit is előrevetítette.

"A kormány nemzeti szinten, vizsgálat alá vette ennek az adónak a bevezetési lehetőségeit" - mutatott rá Robert Fico. Hozzátette: tisztában van azzal, hogy amennyiben ezt az adóforma nem globálisan kerül bevezetésre, az érintettek megpróbálkozhatnak ennek megkerülésével.

(MTI)