Sulík a mentőövvel kopogtatna Frešonál, Matovič pedig reméli, nem száll fejébe a dicsőség

2012. május 21. - 13:22 | Belföld

A szlovák pártok vezetői reagáltak arra, hogy Pavol Frešot az SDKÚ-DS elnökévé választották.

Richard Sulík (SaS) közölte, az első témák egyike, amelyről tárgyalni kíván az újonnan megválasztott pártelnökkel, az a tartós eurómentőöv parlamenti elutasítása. Sulík szerint ugyanis az az ésszerű döntés.

Az eurómentőöv problémája nem új keletű a két párt viszonyában, ugyanis éppen az ideiglenes mentőcsomagban való szlovák szerepvállalás növelése volt a Radičová-kormány bukásának indítéka, az SaS ugyanis az ezzel összekötött, kormány iránti bizalmi szavazáson tartózkodott.

Igor Matovič (Egyszerű Emberek) reméli, hogy Frešo változtat a párt karakterén, amelynek tagjai Matovič szerint túl büsukék, és ez lett a vesztük. "Remélem, nem száll a fejébe a dicsőség, ebben az esetben állok elébe a közös együttműködésünknek" - fogalmazott.

Pavol Abrhan, a KDH frakcióvezető-helyettese nm kommentálta bővebben Frešo megválasztását. Annyit mondott, hogy az SDKÚ és a KDH programja áll egymáshoz a legközelebb, még ha vannak témák, amelyekben nem is mindig értenek egyet.

Bugár Béla (Híd) úgy nyilatkozott, hogy Frešo előtt kemény időszak áll, ugyanis újra bizalmat kell ébresztenie a választóikban és biztos alapokat kiépíteni a pártnak.

SITA/para