Čaplovič az összevont általános iskolákban látja a jövőt

2012. május 24. - 12:38 | Belföld

Dušan Čaplovič a szlovák oktatásügy jövőjét a közös általános iskolákban látja, hasonlóképp, mint Finnországban.

Az északi országban a 7-16 éves gyerekek ugyanolyan típusú általános iskolákba járnak, csak a mentálisan súlyosan sérült gyerekekkel foglalkoznak speciális iskolák.

Čaplovič azt szeretné, ha Szlovákiában is teljes mértékben integrált iskolák működnének, és nem szelektálnák a gyerekeket. "Hogy ne a legjobb diákokat válogassák ki a nyolcosztályos gimnáziumokba, és ne szorítsák onnan ki azokat, akik rosszabb szociális háttérrel rendelkeznek" - reagált az Amnesty International 2011-re vonatkozó jelentésére, amelyben rámutatta, hogy Szlovákiában továbbra is sértik a roma gyerekek tanulással kapcsolatos jogait.

A szervezet szerint Szlovákia az elmúlt évben sem tett lépéseket a roma gyerekek szegregált oktatásának elkerülésére. Vagy teljesen szegregált iskolákba, osztályokba járnak, vagy pedig a mentálisan sérültekkel tanulnak együtt, holott ők nem szenvednek mentális betegségben.

A Roma Oktatásügyi Alap kutatása kiderítette, hogy a mentálisan sérültek nem kialakított osztályokban 85%-ban roma gyerekek tanulnak. A speciális iskolákban pedig 65%-os országszerte a roma gyerekek aránya.

Čaplovič nem válaszolt egyértelműen a kérdésre, hogy megszüntetnék-e a speciális iskolákat, annyit mondott, hogy azokat jelenleg pontosan meghatározza a törvény. Jelenleg a szakértők álláspontjára vár.

Sme/para