Erősödött a fogyasztói bizalom Szlovákiában

2012. május 24. - 11:56 | Belföld

Szlovákiában 11,5 ponttal nőtt a fogyasztói bizalom indexe áprilisban: a mutató a márciusi -32,3 pontról -20,8 pontra változott - tette közzé a statisztikai hivatal csütörtökön.

A Fogyasztói Barométer nevet viselő kimutatás szerint az index tavaly július óta először emelkedett a hosszú távú átlag fölé, és a 2011. áprilisi -29,8 pontos értékhez képest is emelkedést mutatott.

"A lakosság félelmei az összes szegmensben csökkentek, leginkább azonban a gazdasági helyzet kilátásait és a munkanélküliség helyzetének alakulását illetően" - állapítja meg a statisztikai hivatal a Fogyasztói Barométerben.

A legnagyobb mértékben a munkanélküliség alakulásának megítélésében csökkentek a lakosság félelmei (márciushoz képest 17,1 ponttal), ám komoly bizalomnövekedés volt megfigyelhető a gazdasági helyzet kilátásaiban is (márciushoz képest 15,4 ponttal).

A fogyasztói bizalom indexe az Európai Unió országaiban átlagosan -20,2 pontot mutatott áprilisban, ez az előző évihez képest 0,9 pontos visszaesést jelez. Az EU országai közül Szlovákia a fogyasztói bizalom területén a 12. helyen volt áprilisban.

(MTI)

Címkék: fogyasztás, gazdaság