Daniel Lipšic kilép KDH-ból!

2012. május 27. - 10:48 | Belföld

Daniel Lipšic és Jana Žitňanská, a KDH képviselői vasárnap jelentik be, hogy kilépnek a pártból - tudta meg a Sme.sk.

Mindketten ma délután három órára sajtótájékoztatót hívtak össze, amelyen ezt kívánják bejelenteni.

Várhatóan választ adnak arra a kérdésre is, hogy terveznek-e új pártot alapítani. Lipšic esetében erről már régóta beszélnek. Ő maga ezt nem zárta ki.

Lipšic május 9-én cáfolta, hogy Iveta Radičovával való találkozóján felajánlotta volna a volt kormányfőnek, hogy vállaljon szerepet egy új pártban. Lipšic elmondása szerint a csalódott és frusztrált jobbközép választóknak kínált jövőképről beszélgettek. Hozzátette, hogy ő maga dolgozik egy ilyen vízió kialakításán, amelyet május végén nyilvánosságra is hozna.

Radoslav Procházka a parlamenti választások előtt hármasban kampányolt Lipšiccel és Žitňanskával, ő azonban továbbra is a KDH tagja marad. Procházka elmondta, hogy megérti a két képviselő döntését, mégis sajnálja a távozásukat. "A KDH-nak nagyon fognak hiányozni. Mindkettejüknek sok sikert kívánok, megérdemlik. Számomra ugyanakkor sokkal fontosabb a fenséges vízióknál, hogy hogyan óvjuk meg a saját családjukon kívül az államot is eltartó polgárokat a kormány szándékától, hogy újabb és újabb terhekkel sújtsa őket" - fogalmazott.

A KDH alelnöke, Pavol Abrhan annyit mondott, hogy a két képviselő döntésével hétfőn foglalkozik majd a párt elnöksége, és akkor fogalmazzák meg álláspontjukat.

Martin Fronc úgy nyilatkozott, hogy nem ismeri Lipšicék távozásának indokait, de hangsúlyozta, hogy a KDH 22 éves története alatt már átélte pár vezető politikusának távozását, és ugyanúgy haladnak majd tovább.

Miroslav Mikolášik, a KDH euroképviselője közölte, a KDH a választásokon 13 "negyvenesnek" kínált pozíciót az első 26-ban, amivel több fiatal jelöltjük volt, mint a Smernek. Ketten közülük voltak Lipšic és Žitňanská. "De nem ők az egyetlenek, a KDH mindig kész volt a vérfrissítésre, erre jó példa Radoslav Procházka is" - jegyezte meg. Kiemelte, hogy a párt túlélte Mikuláš Dzurinda és Vladimír Palko távozását is, sőt, mindig képes volt megbízható kereszténydemokrata politikát nyújtani a választóknak.

"Dzurinda összekapcsolása a liberálisokkal azt eredményezte, hogy a pártja 90%-ban liberálissá vált a kereszténydemokrata iránnyal szemben. Úgy is szerepelt a választásokon" - üzente Lipšicnek Mikolášik.

Sme/SITA/para