Lipšic és Žitňanská is bejelentette távozását a KDH-ból

2012. május 27. - 16:36 | Belföld

Lipšic szerint a jobboldalnak nincs politikai víziója a helyzet megoldásáról. Sem ő, sem Jana Žitňanská nem indulnak a KDH elnöki posztjaiért – hétfőn kilépnek a pártból.

„A szlovák jobboldal romokban hever.” - nyilatkozta Lipšic a kettejük által tartott sajtótájékoztatón. A jobboldal másik leglényegesebb problémájának azokat a botrányokat nevezte, melyek az elmúlt éveket jellemezték.

„A 2010-es választásokat követően egyesek azt hitték, hogy ez tovább folytatódhat.” - nyilatkozta a volt belügyminiszter. Véleménye szerint idén aztán bekövetkezett a kijózanodás – a választók elutasították ismét a „kisebbik rosszat” választani.

Lipšic bírálta a jelenlegi Szlovákiát, melyet szerinte oligarchák osztottak fel egymás közt és a hatalom arroganciáját is. Megoldásként a képviselők közvetlen, egyéni képviselői körzetekben való megválasztását, a népszavazásról szóló törvény megváltoztatását, a bírók és ügyészek közvetlen megválasztását jelölte meg.

Az új párt megalapítására vonatkozó kérdések elől kitért, azt idő előttinek nevezte. Nem volt hajlandó találgatásokba bocsátkozni a tekintetben sem, hogy milyen személyiségek jöhetnének még szóba az új párt megalapítása során.

„Hogy világos legyen, nem akarunk pártot a párt kedvéért és a funkciókért. Minden arról szól, hogy az emberek azonosulnak-e majd az álmainkkal és szándékainkkal.” - tette hozzá a KDH másik távozó politikusa, Jana Žitňanská.

Procházka marad

A KDH-ból való kilépést elutasította Daniel Lipšic egyik legközelebbi munkatársa, Radoslav Procházka. A politikus elmondta, Lipšiccel valószínűleg továbbra is kiváló marad a kapcsolatuk, de most jobban érdekli őt egy új párt megalapításánál az, hogy a Fico-kormány rendelkezései minél kevesebb gondot okozzanak a nehéz helyzetben élő embereknek. Ján Figeľ, a KDH elnöke egyelőre nem reagált a volt belügyminiszter KDH-ból való távozására, valószínűleg ez a hétfői elnökségi ülés után fog megtörténni. Daniel Lipšic korábban már "fenyegetett" a kilépéssel, amikor az előrehozott váalsztások előtt az ő "emberei" nem kaptak elég jó helyet a kereszténydemokraták választási listáján. Ő a második helyen szerepelt, végül első lett és több szavazatot kapott mint maga a pártelnök Figeľ.

- sme.sk/sita/para -